lauantai 21. joulukuuta 2013

Romantiikka - polku seksiin?

Elokuvassa The Best Exotic Marigold Hotel Sonny sanoo: "Everything will be all right in the end... if it's not all right then it's not yet the end." Suosittelen elokuvan katsomista vaikka joulupyhinä. Viisas ja kaunis filmi puhuttelee monella tasolla ja muistuttaa myös siitä, ettei romanttinen rakkaus ole varattu vain nuorten ylellisyydeksi, vaan se on lahjamme kaikkina ikäkausina.

Romantiikasta päihtyminen on ollut viime aikoina myös kritiikin kohteena. Puhutaan että suhteet särkyvät arkirealismiin ja rakkaushormonien väistämättömään haihtumiseen. Että osa eroista voisi olla estettävissä sillä että romanttisen rakkauden kupla puhallettaisiin määrätietoisesti rikki ja puhuttaisiin avoimesti siitä että suhteen rakentamiseksi tarvitaan tahtoa, yhteisiä arvoja ja päämäärää. Väestöliiton kuukausi sitten julkaisema perhebarometri todistaa samaa. Tutkimuksen tehneen Osmo Kontulan sanoin: ”Hyvän parisuhteen tärkeimmät ominaisuudet ovat sangen epäromanttisia. Parisuhde näyttäytyy erityisesti yhteistyösuhteena, jonka tavoitteet ovat käytännöllisiä."

Romantiikan idea itsessäänkin on muuttunut ajan kanssa. Viisikymmentäluvun ja tämän päivän ihmisten odotuksissa lemmekkäälle kohtaamiselle lienee erilaisia määritteitä. Vai onko vain niin, että viisikymmentäluvulla tarvittiin ajan hengen mukaisesti enemmän fylliä (romantiikkaa), jotta olennainen eli seksi saatiin hämättyä piiloon? Tänä päivänä seksistä puhuminen on niin luontevaa, että masturboinnista voi kirjoittaa omalla kuvalla ja nimellä päivälehdessä.


Useimmille meistä romantiikka tarkoittanee vahvaa vetovoimaa, jota on vaikea avata sanoin tai perustella itselle. Rakastumme mielikuvaan, jota meidän täytyy uskaltaa päivittää todellisuudella. Ihmiseen tutustuu vain ajan kanssa. Juuret siihen, miksi tunnemme toisen kiinnostavana ovat niin kaukana menneisyydessämme tai syvällä itsessämme, ettei sinne voi tai edes tarvitse tavoittaa. Toimivaan ihmissuhteeseen tarvitaan kuitenkin enemmän kuin kemiaa. Yalen psykologin professori Robert J. Sternberg on kuvannut Rakkauden kolmioteorian. Se koostuu nimensä mukaisesti kolmesta osa-alueesta: Läheisyydestä, intohimosta ja sitoutumisesta. Jokaista tarvitaan, jotta pari pystyisi kasvamaan yhdessä ja kokemaan rakkautta yhdessä turvallisesti. Kukkaset, tähtitaivaan tuijottaminen ja käsisuudelmat voivat olla symboleita kaikille näille ja niitäkin tarvitaan.

Marigoldin Sonnyn lause muistuttaa myös siitä, että meillä on vapaus valita milloin näemme olevamme tietyn polkumme lopussa. Vahva tahto tarkoitukseen ja vastuu omista päätöksistä voi valaista matkaamme niin että huomaamme polun päättymisen olleen vain näköharha.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti