lauantai 8. maaliskuuta 2014

Oma asenteesi on lahja lapsellesi

 Sanotaan että lapsen paras ja tärkein koti on vanhempien välinen suhde. Perusturvallisuus kasvaa ja kehittyy vanhempien luomassa turvallisuuden tai turvattomuuden ilmapiirissä. Se kuinka vanhemmat kohtelevat toisiaan ja osoittavat rakkauttaan sekä toisilleen että lapselle luo perustaa omien myöhempien ihmissuhteiden syntymälle.

Kun vanhemmat ovat eronneet tilanne muuttuu, mutta lapsen kehitys jatkuu. Se kuinka eronneet vanhemmat kohtelevat toisiaan ja puhuvat toisistaan on äärimmäisen tärkeää. Vaikka kaunista sanottavaa ei löytyisi etsimälläkään, voi rumat jättää sanomatta lapsen kuullen ja säästää ne kavereiden kanssa käytäviin keskusteluihin.. Uuden, eron jälkeisen vanhemmuussuhteen luominen on kummankin erovanhemman velvollisuus omaa lastaan, ei ex-kumppaniaan kohtaan. Lapsi on lojaali omille vanhemmilleen ja  lapsi rakastaa kumpaakin vanhempaansa. Hänellä on oikeus tulla ensin tarpeidensa kanssa.

Yhden vanhemman perheessä lapsi katsoo vanhempaansa ja kuuntelee herkällä korvalla kuinka äiti tai isä kohtelee itseään ja puhuu muista ihmisistä ja maailmasta. Tässä vaiheessa aikuisen suhde omaan itseensä korostuu  tai on ehkä ensimmäistä kertaa elämän aikana arvioitavana. Logoterapian mukaan ihminen on vapaa valitsemaan asenteensa ja löytämään tarkoituksen elämälleen. Voi valita onko uhri, taistelija, selviytyjä tai oman elämänsä sankari. Minkä asenteen valitsetkin, sen välität myös lapsellesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti