keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Happy end?

Kuva Maaret Kallion blogista
Hulvattoman raikas ulkoasu ja oivaltava nimi yhdessä houkuttavat tutustumaan tänään ilmestyneeseen Maaret Kallion ja Osmo Kontulan valloittavaan teokseen, joka kysyy voiko parisuhteella olla onnellinen loppu ja kuinka se on mahdollista saavuttaa? Myös sisältö innostaa, aidot omanääniset tarinat elävästä elämästä vievät mukanaan, ilahduttavaa on, että sitaateissa kerrotaan myös naisten parisuhteen pituus.

Ihminen rakastuu toisessa aina mielikuvaan, jota todellisuus rupeaa päivittämään suhteen edetessä. Se millaiseksi yhteinen tulevaisuus muodostuu, on kiinni luonteen lisäksi myös yhteisestä tahtotilasta ja teoista. Tämä kirja tuo näitä keinoja esille. Happy end -kirjan tärkein lähde on onnellinen, seksuaalisesti vireä parisuhde. Kirjan tarinoille antoivat äänensä yli 200 suomalaisnaista, joiden tarinoita kerättiin lähinnä naisille suunnattujen verkkosivustojen ja blogien kautta. Kirjan naisissa korostuu positiivisuus ja usko siihen, että omaan elämään ja parisuhteeseen voi vaikuttaa. Otos on jonkin verran värittynyt tietenkin siksi, että kirjaan etsittiin varta vasten onnistumistarinoita ja niitähän kirjoittavat ihmiset joilla on siitä kokemusta. Mutta mitä sitten, se olikin tämän teoksen tietojenkeruun tarkoitus. Varmaa on kuitenkin, etteivät naiset yksin saa suhdetta onnistumaan, vaikka tarinat ovatkin heiltä. Kukapa saisi suomalaisilta miehiltä kerättyä vastaavan aineiston?

Kirja todistaa samaa, mitä on saatu tietoon jo aiemmin tehdyistä parisuhdeonnellisuuskyselyistä. Toimivan suhteen  avaintekijät koostuvat hyvästä tiimityöstä, läheisyystaidoista, empatiasta ja seksuaalisesta yhteensopivuudesta. Julkistamistilaisuudessa toimittaja Kristiina Hanhirova kysyi, uskovatko kirjoittajat itse onnelliseen parisuhteen ilman seksiä? Molemmilta tekijöiltä saimme samansuuntaiset vastaukset. Niissä korostui kosketuksen ja kohtaamisen merkitys. Seksuaalisuus on vivahteikasta ja sitä voidaan ilmaista monin eri tavoin. Yhdyntäkeskeisyys kapeuttaa seksuaalisuuden näköalaa. Onnellinen parisuhde tarvitsee läheisyyttä ja nähdyksi tulemista, seksuaalisuus on meissä monella tasolla läsnä. Kontula käytti alustuksessaan useaan kertaan lempiä-sanaa. Se kuvaakin viehättävästi toisen huomioimista nin teoin kuin ajatuksinkin.

Lukemattomia erotarinoita kuulleena tiedän, että pariskunnan tulkinnat yhteisestä elämästä voivat joskus olla hyvinkin poikkeavia. Niinkin voi käydä että toinen herää kesken omaa avio-onnea tietoon, että toinen  ei voikaan hyvin. Se mikä riittää minulle, ei ehkä riitä hänelle. Siksi on ilahduttavaa, että kirjassa korostuu vastuu omasta onnellisuudesta, molempien oikeudesta omaan elämään ja avoimuuden merkitys. Ei voi tulla liki, jos ei välillä käy kauempana. Läheisyyttä ei synny ilman nähdyksi tulemista, eikä nähdyksi tulemista tapahdu ilman näkyväksi antautumista. Maaret Kallio on ennenkin ansiokkaasti huudellut kuran ja kyynelten perään, myös tässä kirjassa tarinoihin mahtuvat kaikki elämän värit.


Helsingin Sanomien artikkeliin  >>

2 kommenttia:

  1. hyvä Marika, kirjoitat, että ihminen rakastuu toisessa aina mielikuvaan. kuinka paljon kyseessä on mielikuva ja kuinka paljon ulkonäkö? minä ainakin ihastun hyvään ulkonäköön, mutta sitä mielikuvan osuutta en osaa sanoa. vai onko kyseessä se psykologinen ilmiö, että yleensä ihmiset aliarvioivat toisten ihmisten erilaisuuden ja monesti pettyvät kun se ihastuksen kohden ei ajattelekaan ja toimi samalla tavalla kuin he.

    VastaaPoista
  2. Moikka Pauli. Ajattelen niin, että ulkonäkö on osa mielikuvaa, koska liitämme myös siihen odotuksia ja ennakkokäsityksiä ennen tutustumista paremmin.

    VastaaPoista