lauantai 9. joulukuuta 2017

Voiko onnellisen parisuhteen tunnistaa?

Olen usein väittänyt, ettei pariskunnan onnellisuutta voi arvioida ulkoapäin, vaan pitäisi päästä kärpäsenä kattoon arvioimaan tilannetta kun ovi sulkeutuu maailmalta ja henkilöt jäävät kaksin. Tämä väitteeni toki perustuu lukemattomiin tarinoihin, joita olen kuullut eron keskellä olevilta henkilöiltä ja perustuu se monelta osin myös kokemuksiini omassa elämässäni. Mutta kuitenkin, viimeaikaisten kokemusteni perusteella, tarkistaisin omaa mielipidettäni.

Sain haastatella jokin aika sitten erästä pariskuntaa, joka on viettänyt koko elämänsä yhdessä. Eikä vain siviilissä, vaan myös työtä yhdessä tehden. Huomioni kiinnittyi kiireettömään läsnäoloon ja katseisiin: varsinkin niihin, jotka havaitsin puolisalaa, ohimennen. Hetkinä, jolloin toinen katsoo toista, tietämättä kenenkään näkevän. Kokemus oli minulle kaunis, sain lämmitellä heidän rakkautensa energiassa.

Lähipiirissäni on noin kymmenkunta paria, joita kutsun tässä yhteydessä onnellisuusoletetuiksi. Olen miettinyt pitkään, miksi näin koen. Suhteet eivät välttämättä edusta sitä, mikä on yleinen arvio toimivasta tai normaalista suhteesta tai mitä itse kaipaan parisuhteelta, mutta tiettyjä yhteisiä piirteitä pareista löydän. Alla listaukseni huomioistani.

-Kyky kertoa miltä tuntuu ja mitä toivoo siihen liittyen
-Kyky antaa toisen toteuttaa omassa elämässään tärkeitä asioita, vaikka ne eivät itseä kiinnostaisi
-Kyky antaa positiivista palautetta, myös silloin, kun sitä vähiten odottaa
-Kyky jakaa kotityöt tasaisesti
-Kyky nähdä toinen erillisenä ihmisenä
-Kyky antaa toiselle tilaa
-Kyky kunnioittaa toisen persoonaa
-Kyky toivoa tulevaisuudelta samoja asioita
-Kyky käsitellä seksuaalisuuteen liittyviä asioita silloinkin, kun halut eivät kohtaa
-Kyky haluta rakastaa ja osoittaa rakkautta
-Kyky kohdata vaikeuksia yhdessä
-Kyky antaa anteeksi

Parisuhderakkaus, kuinka se poikkeaa muusta rakkaudesta? Varmasti ainakin niin, että suurin osa ihmisistä toivoo siihen kuuluvan seksuaalista jännitettä, halua. Meille on myös luontaista hoitaa aiemmassa elämässä kokemiamme haavoja kumppanimme seurassa. Tätä kutsutaan korjaavasi kokemukseksi. Onneksi rakkauteen kuuluu myös mystinen puoli ja selittämättömyys. Kaikki ei ole aina sanallistettavissa.

Tärkeä ja hieman ikävällä tavalla haastava lause kaikille parisuhteessa eläville on: Rakastanko sinua silloinkin, kun en saa sinulta mitä haluan? Se sopii mainiosti myös vähemmän arvostettuun, mutta yhtä tärkeään ystävyysrakkauteen. Kysymys kutsuu sen äärelle, mitä rakkaus minulle tarkoittaa, onko se halua antaa, halua saada, halua yhdistyä, halua parantua vai halua kasvaa?

Lisää onnellisen parisuhteen reseptejä Paula Tiessalon kirjoittamassa Ylen artikkelissa >>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti