keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Järki ja tunteet - tuunattavissa oleva ohjausjärjestelmämme

Selitämme usein järjellä asioita, joita olemme tehneet tunteeseen perustuen.  Vuosia sitten kuuntelin nykyistä Koneen viestintä- ja markkinointijohtajaa Anne Korkiakoskea viestintäseminaarissa, jossa hän antoi samasta asiasta esimerkin kuvaamalla hauskasti kuinka suomalainen ensin tekee pitkän listan niistä järkisyistä, joihin perustuen auto tai asunto ostetaan, mutta kuinka viimekädessä fiilis ratkaisee ja ihminen löytää itsensä aivan muualta kuin oli alun perin tarkoitus. Pöllähtäneenä, mutta tyytyväisenä.

Järki ja tunteet erotetaan toisistaan usein liiankin kauas. Tunteet ovat usein hyvin järjellisiä. Järki puolestaan  tunnetta täynnä. Intuitio: elämänkokemuksista saamamme viisautemme, toimii näiden kumppaneiden välillä hyvänä yhteyttäjänä. Kliinisen psykiatrian professori ja psykoterapeutti Daniel J. Siegel kuvaa kirjassaan Mielitaju –Muutoksen tiede sitä kuinka pystymme vahvistamaan mieltämme. Tunteiden armoilla oleva voi vahvistaa järkipuoltaan ja toisin päin. Vaikka meille on annettu syntymälahjana omat perimään perustuvat  temperamenttimme ja ominaisuutemme, on meillä kuitenkin valta vaikuttaa tunteisiimme ja käytökseemme niin halutessamme. Ensin meidän täytyy kuitenkin tunnistaa tunteemme tai järkemme ääni, joka joskus voi työntää ne syrjään.
Elämää voi varsin vaivattomasti kaahottaa ilman että pysähtyy kuuntelemaan sen kysymyksiä. Voi ohittaa tunteitaan ja kipujaan.  Paeta duuniin, alkoholiin, seksiin tai televisioon. Kun fokus on jatkuvasti muualla tai aivot turrutettu kemikaaleilla ihminen menettää yhteytensä itseensä. Kysymys siitä kuka olen tai mitä haluaisin olla jää piiloon. Samalla myös mahdollisuus tehdä tietoisia muutoksia tai asettaa tavoitteita jää tekemättä ja omat potentiaaliset mahdollisuudet käyttämättä.
Olen saanut nähdä useita kertoja kuinka ihminen salliessaan itsensä kokea kaikki sisältä nousevat tunteet alkaa ikään kuin herätä ja havahtua itseensä. Antautumalla ajatuksilleen ja avaamalla mielensä menneisyydessä tapahtuneille asioille voi vapautua näkemään itsensä uudella lailla. Elämä on pisimmilläänkin lyhyt, mutta siihen voi halutessamme mahtua monta erilaista elämää. Jos et viihdy nyt itsessäsi, voisitko luoda uudenlaisen huomisen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti