lauantai 18. tammikuuta 2014

Kuherruskuukausiprofiili ja ihannekumppanin tsekkauslista

Uwe Böschemeyer (s. 1939) on Hampurissa toimiva psykoterapeutti ja teologian tohtori. Böschemeyer korostaa itsetutkiskelua, jonka kautta tulevien oivallusten kautta ihmisen on helpompi liittyä toisiin. Yhteisöllisyydellä on jungilaiselle Böschemeyerille suuri merkitys ja hän nostaa rakkauden tärkeimmäksi arvoksi ihmisen elämässä. Hänen mukaansa ihminen on "Homo viator", alati matkaava, muutoksessa oleva ja tällä matkalla ihminen tarvitsee yhteisöllisyyttä, toisten ihmisten läsnäoloa.

Sanotaan että ihmisestä tulee ihminen vuorovaikutuksessa. Emme valitse perhettä johon synnymme, vaan se on elämän lottoarvonnan tulos. Vauvasta saakka peilaamme itseämme hoitajiin ja opimme käyttämään keinoja, jotka auttavat meitä selviytymään elämässämme. Raivaamme elintilaa alkuun tyydyttämällä perustarpeitamme ja pikku hiljaa meille kehittyy myös monimutkaisempia odotuksia ihmissuhteilta. Primaarit tarpeet kulkevat kuitenkin läpi elämän mukanamme ja nuotittavat matkaamme: nälkä, jano, läheisyyden ja nukkumisen tarve. Sanotaan että myös leikki on meille tärkeää, eikä vain lapsena. Leikkimistä toteutamme aikuisena pelaamisen lisäksi mm. ilmaistessamme seksuaalisuutta, luodessamme taidetta, urheillessamme ja ollessamme vuorovaikutuksessa ystävien ja lemmikkieläinten kanssa.
Kumppania hakiessamme etsimme usein tietoisesti yhteistä arvomaailmapintaa, jotta vuorovaikutus olisi helpompaa. Ihmiseen tutustuu kuitenkin aina vain ajan kanssa. Kuherruskuukausiprofiili voi olla joskus erilainen kuin arjessa paljastuvat kasvot. Silloin voi käydä niin että alamme ”editoida” toisen persoonaa. Häivytämme piirteitä joista emme pidä ja selitämme itsellemme, että asiat kyllä muuttuvat ajan kanssa: "Kunhan tutustumme enemmän.""Kunhan hän oppii tuntemaan minut paremmin." "Kunhan lapsi syntyy." "Kunhan loma alkaa.""Kunhan hän näkee kuinka paljon häntä rakastan." Jos todellisuus kuitenkin todistaa jatkuvasti toista voi olla kivuliasta tunnustaa tosiasia. Toista ei voi rakastaa toisenlaiseksi. Mutta jos toisella on halua muuttua rakkauden varassa voi tilanne olla erilainen.
Valmentaja Katri Manninen kirjoitti kolumnissaan muutama vuosi sitten siitä, kuinka helposti jo yksi yhdessä koettu orgasmi voi saada rakastumaan toiseen ihmiseen. Hän tarjoaakin sinkun turvaksi ns. tsekkauslistaa, johon voi kirjata ylös sellaiset itselle tärkeät asiat, joista ei ole valmis tinkimään. Itse kutsun näitä luovuttamattomiksi arvoiksi. Tällaisia arvoja voivat olla mm. alkoholinkäyttö, uskollisuus, halu saada lapsia, tupakointi, väkivalta tai avoimuus. Listan idea on siinä, että tekee itselleen lupauksen olla menemättä sänkyyn ihmisen kanssa ennen kuin listan kohdat täyttyvät. Jos siis on etsimässä parisuhdetta, eikä yhden yön huumaa. Toki kuherruskuukausiprofiili voi tässäkin kohtaa vääristää todellisuutta, mutta ainakin suhteeseen on lähdetty tietoisemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti