perjantai 21. helmikuuta 2014

Olethan itsesi arvoisessa seurassa?

Yksi järkkymättömämpiä rakastuneen ihmisen uskomuksia on että ”Minun rakkauteni voi muuttaa toisen”. Jopa että ”Minun rakkauteni voi muuttaa sinut siksi jonka haluan” Uskomuksille on kuitenkin tyypillistä että ne naamioituvat järkiasuun ja niinpä me ajattelemme tietoisella tasolla: ”Näen ettei hän oikeasti ole tuollainen vaan paljon herkempi”. ”Kun hän vain alkaa luottaa tarpeeksi, voimme lähentyä ja alamme keskustella” .  ”Ei hän tarkoittanut mitä sanoi, hänellä on vain huono päivä”.  "Hän ei tarkoittanut tuolla ilmeellä mitään".

Eroseminaareissa tapaan ihmisiä, jotka pohtivat olivatko he kuvitelleet puolisonsa alusta saakka joksikin aivan muuksi vai muuttuiko puoliso yhteisen matkan varrella? Olenko minä vastuussa hänen muuttumisestaan? Vai oliko hän alusta alkaen yhtä kylmä ja piittaamaton, heräsinkö huomaamaan asian vasta loppumetreillä?  On kipeää alkaa muistaa yhteisen elämän varrelta hetkiä, jolloin olisi jo itsekunnioituksesta  pitänyt lähteä, mutta hyväksytyksi tulemisen tarve ja pelko yksinäisyydestä hätistivät loukkaavat ja kipeät hetket pois muistista. Kolaus on kova kun pitkään jatkuneen mitätöinnin jälkeen alistaja vielä on se joka tekee päätöksen erosta: Ensin annoin hänen kohdella itseäni huonosti ja sitten hän vielä jätti minut. Tällaisissa tilanteissa jätetty usein pohtii pitkään tekikö hän jotain väärin?

Olisiko mahdollista ajatella että se minkä näet on se, minkä saat? Parisuhdeterapeutit sanovat että usein ensimmäiset parisuhteessa tulevat haasteet ovat samoja joita käsitellään myös suhteen loppumetreillä mutta suuremmalla volyymilla. Jos siis deittisi jo ensimmäisten kuukausien aikana osoittautuu  sinun makuusi liian epäluotettavaksi, kovasti viinaan meneväksi,  satunnaiseksi pössyttelijäksi , läheisyyspelkoiseksi tai  umpimieliseksi murjottajaksi on hyvin mahdollista ettei tilanne rakastamalla parane vaan jopa pahenee. Ei vaikka rakastaisit kuinka täysiä.  Voit kuitenkin ottaa asian puheeksi ja katsoa tuleeko sillä muutosta aikaan?  Toinen kuuntelee sitä herkemmällä korvalla mitä tärkeämpi sinä olet hänelle ja mahdollinen muutos syntyy hänen omasta valinnastaan. Vain itseään voi muuttaa. Vain omasta halustaan voi muuttua.  Niin - ja muistathan: Sinä et ole vastuussa toisen käytöksestä, mutta sinä voit vaikuttaa omaan elämääsi. Olethan itsesi arvoinen?

2 kommenttia:

  1. Wayne Dyer joskus sanoi "Onko miehesi hullu kuin hän juo ja tekee sitä, mikä on alkoholistille tyypillistä vai sinä, joka haluat, että alkoholisti ei käyttäytyisi hänelle tyypillisellä tavalla."

    VastaaPoista
  2. Deyerillä on siinä viisas ajatus, jota voi soveltaa niin moneen. Kyllä, hän valitsi sinut, mutta miksi sinä valitsist hänet?

    VastaaPoista