sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Onko onni mielentila?


Meillä kaikilla on oma standardimme sille mikä on hyvää elämää. Mitä on olla onnellinen? Mitä tarvitsen voidakseni hyvin elämässäni?  Onko onni mielentila johon voi vaikuttaa rahalla? Vai onko se asenteesta kumpuava tunne? 
Onnellisuustutkimuksesta tästä on saatu myös tarkempaa tietoa. Sanotaan että raha ei tuo onnea, mutta jokainen jolla sitä ei ole tietää, että niin voivat sanoa vain he, joiden ei tarvitse siitä huolehtia.

Rahan riittävyyden ajatteleminen vie paljon energiaa. Pekka Elomaa kirjoitti aiheesta viikko sitten Helsingin Sanomiin. Jutussa viitattiin myös toiseen asiaa käsittelevään juttuun, Jani Kaaron kolumniin, joka on jo hieman vanhempi. Siinä köyhyyttä verrataan loiseen, joka tuhoaa aivoja. Köyhällä kun suuri osa ajattelusta menee selviytymisen pohdintaan. Hyvinvointivaltiosta siis kannattaa pitää kiinni jo älyllisen pääoman takia. On yhteiskunnan etu, että kaikki voivat mahdollisimmin hyvin.

Vaikka varallisuuden nousu tutkimusten mukaan lisää onnellisuutta, ei tyytyväisyys kuitenkaan kasva välttämättä aina varallisuuden mukaan. Wall Street Journalin kokoamien uusien tutkimusten mukaan tärkeämpää kuin rahan määrä on, miten sitä käyttää. WebMD:n uutisen mukaan raha ei kuitenkaan korreloi läheskään kaikkien positiivisten tuntemusten tai itsestään johtuvan hyvänolon tunteen kanssa. Varallisuus on aina suhteellista ja meillä kaikilla on siitä oma kokemuksemme ja käsityksemme.

Logoterapian luojan Viktor Franklin mukaan ihminen tarvitsee tarkoituksen elämälleen voidakseen elää mielekkäästi. Onni on siis aina sivutuote, joka syntyy tekemisen kautta. Vapaaehtoistoiminnan kasvaminen on tästä yksi osoitus. Ihmiset haluava tehdä hyvää ja hyvän tekemisen kautta sivutuote onkin päätuote.

Pohdittavaa
-Onko sinulla riittävästi rahaa elääksesi onnellisesti?
-Kadehditko muita ihmisiä? Mistä syistä?
-Mitä sinulta puuttuu tällä hetkellä, jotta voisit olla vielä onnellisempi?
-Miten voisit elää tarkoituksellisempaa elämää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti