sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Parisuhteen kriisi on mahdollisuus uuteen alkuun

Free Digital Photos Stuart Miles
Useimmin eroryhmissä kysyttyjä kysymyksiä ovat: "Miksi hän teki minulle näin?", "Kuinka voisin enää ikinä luottaa kehenkään kuten luotin häneen?", "Löydänkö enää koskaan ketään, joka huolisi minua?", "Kuinka pärjään elämässäni yksin?". "Eikö elämä ole tarkoitettu elettäväksi parisuhteessa?"

Eron hetkellä ei ole olemassa valmiita vastauksia, ei ole olemassa yleistettävää totuutta. Vaikka voimme tilastoista poimia yleisiä suuntaviivoja, voit sinä aina olla se poikkeus. Se miksi entinen puolisosi kohteli sinua väärin voi jäädä ikuiseksi mysteeriksi. Myös entiselle puolisollesi. Myös sinulle voi jäädä epäselväksi miksi annoit väärinkohtelun jatkua? Tai miksi ette onnistuneet vaikka molemmat yrititte parhaanne? Bruce Fisherin mukaan parisuhteen loppumiseen vaikuttavat usein samat syyt kuin sen aloitukseen. Dynamiikka joka veti pariskuntaa toisiinsa alkaa jossain vaiheessa työntää heitä erilleen, jos ei ole voimia ylläpitää tietoista avioliittoa. Tällä viitataan meidän jokaisen mukanaan kantamaamme omaan menneisyyden tarinaan, joita hanakasti pyrimme toistamaan myös uusissa ihmissuhteissamme. Myös vahvat polariteetit voivat muodostaa kuilun, joka katoaa vasta kun toinen ottaa toisen suunnan käytöksessään. Jos molemmat ovat valmiita tarkastelemaan tilannetta vapaaehtoisesti ja toista kunnioittaen, voivat mahdollisuudet parisuhteen päivitykselle ja uudelle alulle olla olemassa. Silloin hyvästellään päättynyt suhde ja rakennetaan uusi luottamus, jonka kivijalkana on kaikki yhdessä aiemmin opittu.

Jos suhde kuitenkin päätyy eroon, on ennen mahdollisen uuden ihmissuhteen alkua on hyvä tutustua omaan uuteen itseen. Koska myös se tulee päivittää uuden elämäntilanteen myötä. Kuka minä olen? Mitä minä haluan? Minkälaisen elämän haluan elää? Kun tunnet omat luovuttamattomat arvosi, tiedät minkälaisen ihmisen haluat jonakin päivänä kohdata, etkä hapuile pimeässä löytääksesi kenet vain välttääksesi yksinäisyyden.

Sinä olet kokonaisen, ainutlaatuisen itsesi arvoinen ja vapaa kokemaan rakkautta myös yksin. Kun avaudut näkemään oman ja elämän koko kauneuden olet vahvempi liittymään toiseen, jos niin haluat. Ei parisuhde ole ainoa tapa elää, joillekin yksinäisyys voi olla tietoinen valinta. Silloin kun se perustuu vapaaseen tahtoon eikä pelkoon, se voi olla hyvin kaunis ja kiehtova matka.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti