maanantai 23. kesäkuuta 2014

Rakkaussuhde on rakkaussuhde

Työskentelen ihmisten kanssa, jotka haluavat ohjatusti työstää rakkaussuhteensa päättymistä.  Ryhmissä jaetaan hyvin henkilökohtaisia asioita, tuetaan toisia, opitaan jälleen luottamaan elämään. Kymmenen vuotta sitten ryhmissäni kävi vain heteroita. Viimeisen viiden vuoden aikana mukaan on tullut myös sateenkaari-ihmisiä. Sukupuolinen suuntautuneisuus ei väritä tunnetyöskentelyä, vaan prosessin keskiössä on aina ihminen tunteidensa kanssa. Jokainen on tervetullut, jokainen on valmis auttamaan toista. Rakkaussuhde on rakkaussuhde.

En tiedä, mikä on saanut sateenkaarijengin rohkaistumaan mukaan eroryhmiin, mutta sen tiedän että se tekee kaikille osallistujille hyvää. Se vahvistaa eroseminaarien ydinideaa siitä, että rakkaus on keskiössä ihmissuhteissa, myös suhteessa omaan itseen.  Jaamme yhteisen tunnemaailman, vaikka oma elämänkokemus voikin sävyttää näkökulmia. Jo vuosia sitten huomasin, että oleellista ei ole se onko eroryhmissä mukana sekä naisia ja miehiä, vaan se että siellä olisi erilaisia ihmisiä ja tarinoita, eri puolelta elämää, erilaisin taustoin ja haavein. HBTL-ihmisten saavuttua mukaan on meillä jälleen lisää sävyjä yhteiseen rakkauspalettiimme. Näin yhteinen kokemus ihmisyydestä,  ihmissuhteiden merkityksellisyydestä ja oman itsen tuntemisen tärkeydestä vahvistuu.  Itse haluan nähdä myös heterot osana elämän värikästä sateenkaarta.

Kun ihminen oppii tunnistamaan omia tunteitaan, oppii hän todennäköisemmin niistä myös puhumaan. Se taas synnyttää avoimuutta. Toimivan rakkaussuhteen edellytys on hyvä suhde omaan itseen. Jos tunnekäsittelytaidot saataisiin jo koulunpenkille oppiaineeksi, voisi elämä olla useammalle paikka, jossa olisi helpompi  antautua rakastamaan niin itseä kuin muita, samalla kun antaisi kaikkien muidenkin kauniiden kukkia kukkia omassa ainutlaatuisessa lumossaan.


http://www.heseta.fi/pride

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti