keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Miksi kateuden kohteena on niin vaikea olla?

Kateus on sitä, ettei kestä toisen osaamista, onnea tai taitoja, eikä siksi ole halukas antamaan niistä toiselle myönteistä palautetta tai iloitsemaan niistä hänen kanssaan. Kateus voi liittyä siihen, että haluaisi itselleen kyseiset taidot, asiat tai ominaisuudet tai ei vain kestä sitä, että toiselle on hallussaan jotain, josta hän tulee onnelliseksi.Silloin kun kadehtija on itselle tärkeä henkilö, tuntuu kadehtiminen erityisen pahalta.

Kateuden kohde ei aina tunnista, että negatiivinen tunne jonka kohteeksi hän joutuu, johtuu kadehtimisesta. Mitä herkempi tai huonoitsetuntoisempi ihminen on, sitä todennäköisemmin hän kuvittelee toisen olevan tyytymätön häneen tai vihainen jostain tapahtuneesta asiasta. Mikä ikävintä, usein hän päätyy syyttämään itseään toisen vähättelevän katseen alla. Kadehtivalla on siis valtaa kateuden kohteena olevaan henkilöön, vaikka käytännössä asia voisi olla toisin päin.

Ihminen, joka ei arvosta itseään, kokee helpommin myös kateutta. Kun antaa itsensä loistaa, on helpompi antaa tilaa toisenkin kauneudelle. Kateus voi myös parhaimmillaan kannustaa toimimaan omien haaveidensa eteen. Toisen saavuttama onni ja menestys avaa mahdollisuuksien näkymät myös niitä vaille jääneelle. Se mitä kadehdit, voisikin olla haaveidesi ilmentymä. Kateuden voiman valjastamalla itsensä kehittämiseen voi saada hyvää alkuvauhtia eteenpäin menoon.

Kateutta esiintyy myös läheisissä ihmissuhteissa ja siellä se satuttaa eniten, koska kateuden kohteeksi joutunut tietää, että toisen on vaikea suoda hänelle hyvää. Erityisen kipeää kateus tekeekin perheenjäsenten ja ystävien välillä. Kateutta on vaikea sietää erityisesti siksi, koska samaan katseeseen ei mahdu rakkautta ja hyväksyntää. Sanotaan, että kateuden vastakohta on myötätunto, onneksi meillä kaikilla on mahdollisuus kehittää tuota taitoa, niin itseämme kuin läheisiämme kohtaan.

Kun olet kateellinen

-Tunnista kateuden lähde ja valjasta myötätunto käyttöösi vastavoimaksi
-Vaikka kateus satuttaa, sen voi kääntää voimaksi pohtimalla, mitä tunne kertoo sinulle itsestäsi?
-Voisiko toisen onni inspiroida sinua menemään omia haaveitasi kohti?
-Keskity oman elämäsi parantamiseen, mitä tyytyväisempi olet, sitä vähemmän kadehdit.

Kun olet kateuden kohteena

-Muista, että et ole vastuussa toisen tunteista.
-Sinulla on oikeus loistaa ja olla koko potentiaalisi arvoinen.
-Kadehtija pyrkii mitätöimällä alentamaan sinua, mutta tekee sen itselleen.
-Hae palautetta sieltä, mistä sitä aidosti saat, älä anna liikaa arvoa kadehtijan kommenteille tai sille, että hän jättää sinun ilosi tai saavutuksesi huomioimatta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti