torstai 14. elokuuta 2014

Avoimen suhteen auvo vai yksiavioisuuden ylistys?

Moniarvoinen yhteiskuntamme antaa mahdollisuuden valita minkälaisessa parisuhteessa haluamme elää. Yksi  ikuisuusaiheista on parisuhteen uskollisuus. Mitä se tarkoittaa? Mitä on olla uskoton? Onko ihminen yksi- vai moniavioinen?  Eroryhmissä uskottomuuden aiheuttama kipu on keskeisiä kysymyksiä. Eikä se koske vain seksuaalista uskottomuutta.  Ihminen kaipaa liittymistä toiseen, mutta yhteiskuntamme kuten todennäköisesti myös perimämme tarjoaa samaan aikaan haasteita monogamialle.

Olen lukenut paljon avoimien suhteiden dynamiikasta tänä kesänä. Teoria vaikuttaa ylittämättömältä, mutta samalla myös elämänasenteelta, joka vaatii toteuttajaltaan tasapainoista ja itseriittoista luonteenlaatua. Ei ahdistavia lapsuusluurankoja kaapeissa, ei tarvitsemista, ei omien kipujen heijastamista suhteessa toiseen, ei riippuvuutta tai omistamisenhalua. Tällaisia ihmisiä ei taida olla paljoa? Ovatko he ehkä erityisjoukko, joka on ymmärtänyt rakkauden olemuksesta jotain paremmin kuin me tavikset, jotka haluamme tulla omistetuksi ja omistaa? Erityisesti kahden nuoren miehen tekstit häikäisivät ja saivat pohtimaan asiaa. Nuori ja älykäs valmentaja Jevgeni Särki pohtii pitkässä bloggauksessaan avoimen suhteen kauneutta ja Olli Posti päästelee tyylilleen uskollisena ajatuksiaan asiasta omassaan. Nuorten miesten asenne on kiehtova ja argumentointi on helposti omaksuttavaa.  Ihailen tätä intohimoista ideologista heimoa ja ymmärrän heidän ajatuksiaan, mutta en pysty liittymään heihin. 
Uskottomuus yksiavioisessa parisuhteessa  on tabu siinä kuin väkivaltakin. Asioita, joita tapahtuu, mutta joista ei puhuta edes kavereille. Joita ei aina tunnusteta edes itselle. Uskottomuuskriisistä  voi selviytyä kun molemmat sitä sydämestään tahtovat, koska siitä paranemista voi tapahtua vain yhteisessä tahtotilassa. Silloin vanhalle suhteelle sanotaan hyvästit ja astutaan uuteen, tiedostavampaan ja päivitettyyn parisuhteeseen. Pariskunta tulee näkyväksi toisilleen uudella tavoin. Tällainen voi olla äärimmäisen herkkä ja avaava kokemus.
Avoimista suhteistakaan ei helposti avauduta läheisille, luultavasti niitä on enemmän kuin näemme ympärillämme. Ihmisen vapaus valita ja tehdä päätöksiä on upea lahja. Saamme elää vapaassa maassa tahtomallamme tavalla. Avointa suhdetta ja yksiavioista suhdetta yhdistää yksi perustavanlaatuinen asia, molemmat toimivat silloin kun avoimuus ja luottamus ovat kohdillaan. 

Perustavanlaatuiset luovuttamattomat elämänarvot kuten se, mitä uskollisuus minulle merkitsee kutsuvat pohtimaan oman henkisen puolemme kysymyksiä ja etsimään niihin vastauksia. Nämä vastaukset saattavat vaihdella elämän aikana, eikä kukaan muu voi vastata niihin sinun puolestasi, ole siis uskolllinen itsellesi myös  etsiessäsi mahdollista elämänkumppania.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti