"Tulevaisuudessa aion ilmaista tunteitani parisuhteessani." Lause on lainaus mieheltä, joka on eroryhmässäni rakentamassa avioeron jälkeistä elämää. Minua lämmitti ääneen sanottu lupaus ryhmän edessä, se oli vahva todiste jälleen siitä kuinka ihminen halutessaan voi muuttaa itseään, parantaa suhteitaan, olla läheisempi itselleen ja kumppanilleen.
Osallistuin viime viikolla Suomen kasvatus- ja perheneuvontaliiton Kohti voimavaroja työssä - seminaariin. Frank Martelan, Markku Ojasen, Mareena Heinosen ja Matti Rimpelän esityksistä kutoutui mielenkiintoinen päivä, jonka parasta (lue: itselleni uusinta) antia tällä kertaa olivat kahden viimeisen esiintyjän ajatukset.
"Herra suorasuunakin" tunnettu psykologi Rimpelä avasi raikkaasti ajatuksiaan siitä kuinka asiantuntijakäsite pitäisi nähdä laajemmin ja sen pitäisi merkitä muutakin kuin tutkintoperusteista titteliä, eikä ehkä välttämättä sitäkään. Asiantuntijaksi voi pätevöityä myös kokemuksella, eikä siihen aina tarvita välttämättä todistusta. Rimpelän ajatukset naisten ja miesten erilaisesta tavasta ilmasta tunteitaan olivat myös maistuvaa herkkua. Ehkä me naiset olemme vaihtelevampia tunneskaalassamme ja on tärkeää, että sen biologinen perusta tunnustetaan. Mutta erityisesti minua hehkutti Rimpelän hymyilevä ulostulo oman tunneilmaisunsa parantumisesta eläkepäivillään. Kyllä, koskaan ei ole liian myöhäistä oppia ilmaisemaan paremmin tunteitaan parisuhteessaan.
Kirsikkana tähän noukin teille pari palaa Havaintoja parisuhteessa -blogin viimeisimmästä postauksesta Mies ja tunteet, osa 14, rehellisyys. Tuo ihana mies, Sami Minkkinen avaa parisuhdeviestintää käyttämällä omaa elämäänsä esimerkkinään tavalla, joka lämmittää, herkistää ja riemastuttaa:
"Parisuhde on kahden pääosaesittäjän näytelmä. Siinä on kaksi ihmistä, joilla on kahden ihmisen toiveet, tarpeet ja tunteet. Ne kolahtavat useinkin yhteen, mutta niiden kolahdusten vauriot ovat paljon pienemmät kuin sen kolahduksen, että vuosien itsepetoksen jälkeen näkee itsensä sen umpikujan edessä, jonka läpi ei enää päästä."
Tällaisia Samin kaltaisia kundeja me tarvitaan, miehen maailman sanoittajia, joiden tekstejä ei vaivaa osoitteleva opettaminen. Raatorehellinen itsensä tulkitseminen ja peiliksi muille miehille asettuminen ilman noloa paljastelua on vaikea kirjoittamisen laji, eläkööt siitä hänelle ja hurraa kaikille niille miehille, jotka saavat tästä bloggarista apua itsetuntemusmatkallaan.
"Se lähtee kuin itsestään. Palautuminen. Elämän ottaminen takaisin itselleen. Rehellisyys. Ei se ehkä maata peri, mutta yhden parisuhteen ainakin. Eräänä iltana riisuin itseni alastomaksi vaimoni edessä. Minä en tuntenut häpeää niistä vartaloon jääneistä arvista, joita en ollut ennen uskaltanut näyttää. En tuntenut pelkoa kertoessani hänelle, että mitä minä häneltä tarvitsen. Sillä kaikki mitä minussa on ja mitä minä elämältäni haluan, on täyttä totta ja kukaan ei sitä pysty pois minulta ottamaan. Minä uskallan olla rehellinen ja sanoa, että tämä kaikki tässä hetkessä on se, mitä minä haluan. Minussa on vikoja, joita minun ei tarvitse valheella muuttaa paremmiksi."
Rehellisyys kumppanille vaatii rehellisyyttä itselleen. Vain ihminen, joka on läheinen itselleen voi olla sitä myös toiselle. Avoimuudesta syntyy intiimiyttä ja se tekee tilaa tulla näkyviksi toisillemme. Joskus se voi koskeakin, mutta silloin se on vapauden hinta.Moni on kokenut että suuriin oivalluksiin kuuluu usein kärsimystä. Kysymys kuuluu, haluatko tuntea kumppanisi vai varjella mielikuvaasi hänestä?
Hesarin juttu Sami Minkkisestä.
Moi, ihan kiva puhua tunteista, mutta kun naisen kanssa rupeaa puhumaan muustakin kuin rakkauden tunteesta, esimerkiksi syvästä häpeästä, niin nainen ei olekaan kiinnostunut enää puhumaan tunteista. Olen monta kertaa yrittänyt puhua häpeän tunteesta 63-vuotiaalle puolalaiselle naispsykoterapeutille, mutta hän ei halua puhua sellaisista asioista.
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaHyvä Marika, kerro minulle mihin perustuu kirjoituksesi, että naiset ovat vaihtelevampia tunneskaalaltaan ja että sillä on biologinen perusta.
VastaaPoistaMoikka Pauli. kiitos viestistäsi. Lause on lainaus Matti Rimpelältä, ei minun mielipiteeni. Joissain herkkyystutkimuksissa (esim. Aron) on huomattu naisten olevan herkempiä kuin miehet, tämä taas ei tietenkään kiellä miesten herkkyyttä ja toisaalta on tuotu esiin että naiset eivät olisikaan herkempiä, vaan ilmaisisivat tunteitaan enemmän ulospäin kuin miehet. Tuota asiaahan Sami Minkkinen blogissaan käsitteli. Kaikkien meidän sukupuolesta riippumatta tulisi opetella tunnistamaan ja ilmaisemaan tunteitamme.
VastaaPoistaBiologinen perusta Rimpelän puheessa liittyi siihen että nainen joutuu tarkkailemaan kehoaan pienestä pitäen enemmän kuin mies ja hormonivaihtelut aiheuttavat jo monenlaisia tunteita luonnostaan. Rimpelän pointti kuten Saminkin oli enemmän tuossa tunteiden esille tuomisessa ja sen tärkeydessä hyvälle vuorovaikutukselle ja läheisyydelle.
VastaaPoista