maanantai 21. maaliskuuta 2016

Sinun tehtäväsi ei ole tehdä puolisoasi onnelliseksi

Parisuhde ei ole välttämättä rakkaussuhde. Suhteen alkuun riittää usein sattuma, himo tai yksinäisyys. Hiljattain eronneet ovat alttiita aloittamaan uuden suhteen helposti, kun joku vain osoittaa hyväksyntää ja läheisyyttä. Eronnut on tarvitseva, jokainen solu kaipaa hoitajaa. Näistä puhutaan laastarisuhteina. Joskus, kun sattuma tai sallimus ovat kohdallaan, ne voivat johtaa pysyvään parisuhteeseen. Vaikka ehkä, kuolevaisina olentoina, olisi syytä kysyä itseltämme: Mitä tarkoittaa "pysyvä parisuhde?" ja "Onko parisuhteen pituus yleensäkään verrannollinen sen merkityksellisyyteen?"

Asiakkaani ovat eronneita tai eroa pohtivia ihmisiä. Minun tehtäväni ei ole antaa heille suosituksia tai vastauksia, vaan antaa tietoa ja kysyä kysymyksiä, jotka auttavat itsensä ymmärtämisessa tai mahdollisen eropäätöksen tekemisessä.  Yksi asia yhdistää useimpien asiakkaideni elämäntilannetta: Epänormaalista tuppaa tulemaan suhteessa normaali hyvin pian. Oli kyseessä sitten väkivalta, päihteet, uskottomuus, valehtelu, alistaminen tai joku ei niin selkeän graavi, mutta yhtä vahingollinen asia suhteen kannalta kuten etääntyminen, tunnekylmyys, puhuttomuus, ilkeily tai hylkääminen. Alkuun asia kielletään, sitten tilannetta ryhdytään sopeuttamaan ja lopulta jää jäljelle enää toivo, joka voi olla niin sitkeä, että mikään merkki tai todiste ei riitä sen näkemiseen, että rakkaus meni jo, jos sitä koskaan olikaan. Toisaalta, eivät kaikki eroa pohtivat rakkautta enää osaa odottaakaan vaan keskiössä on ahdistus lapsista, taloudellisesta selviytymisestä tai yksinäisyydestä. Eronnut kun menettää helposti paljon muitakin ihmissuhteita kuin puolisonsa.

Terapeutti Kaija Maria Junkkari on sanonut että parisuhteessa on tarkoitus kasvaa yhdessä, ei yhteen. Eroseminaarissa haastamme itsemme tarkastelemaan sitä asiaa, että vain kaksi omasta onnellisuudestaan vastuun ottanutta ihmistä voi tulla onnelliseksi yhdessä. Omaa rauhaa ja tasapainoa ei voi ulkoistaa. Et voi myöskään vastuuttaa puolisoasi omasta onnestasi, etkä koskaan, niin kipeältä kuin se tuntuukin, voi pelastaa rakastamaasi ihmistä hänen painajaisiltaan ja haasteiltaan, liittyvät ne sitten hänen menneisyyteensä, persoonallisuuteensa tai aiempiin suhteisiinsa.Hyvä uutinen on, että voit kuitenkin kulkea hänen vierellään ja olla tukena. Olemme kaikki lopulta yksin itsemme kanssa, niin upeaa kuin toiseen liittyminen onkin.

Kun seuraavan kerran havahdut pohtimaan, mitä puolisosi voisi tehdä, jotta olisit onnellisempi, mieti ensin, oletko tehnyt itse parhaasi oman onnesi eteen? Rakkaus valaisee ja hoitaa, rakkaus on vapautta ja vastuullisuutta samassa paketissa. Kun olet onnellinen itsessäsi, edistät onnellisuutta ympärilläsi. Ja kun  seuraavan kerran mietit, onko tullut hetki lopettaa yhteinen matka, vai onko vielä yhteistä aikaa jäljellä, mieti, mitä rakkaus sinulle vastaisi?

2 kommenttia: