keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Helluntaiheilastelun parhaat vinkit

Psychology Today nosti eilen Facebookissa pari vuotta vanhan artikkelin 5 keys to success in love and dating. Verkko on toki täynnä näitä listauksia, joita ihmiset haluavat mielellään näinä päivinä lukea, mutta harmillisen usein ne ovat aika heppoisia. Melanie Greenberg tavoittaa omassa listassaan mielestäni tällä kertaa niin oleellisen, että pakko kääntää artikkelin minua innostavat pääkohdat tänne iloksenne ja ehkä innoitukseksikin.

Kurssiivilla omat pohdintani asiasta.

1. Fyysinen viehättävyys ratkaisee alkupelissä
Ekoja treffejä on maailma täynnä, mutta kuinka päästä eteenpäin? Toiset treffit syntyvät sitä todennäköisemmin, mitä puoleensavetävämpi deittikumppani on fyysisesti. Mitä vähemmän muuta tietoa henkilöstä on tiedossamme, sitä enemmän edustava ulkonäkö ratkaisee. Kuuluisa lantio-vyötärö -suhde nousee jälleen kärkeen, samoin kuin symmetriset kasvonpiirteet.

Tiedetään, että kauneus on katsojan silmissä, mutta viehättävyys on paljon muutakin kuin visuaalista. Jos taas haluat panostaa ulkonäköösi, on sekin hyvin helppoa. Väitän että jokainen voi olla halutessaan parempi versio itsestään, monin tavoin.  Jos olet epävarma, tee asialle jotain, vaan muista ihanan ystäväni Jevgeni Särjen ohjeet sisäisestä kauneudesta.

2. Hormonit ja aivojen välittäjäaineet
Kuuluisa biologi ja antropologi Helen Fisher kollegoineen on luonut oman rakkaussuhteen kehittymisjanansa (suluissa toimintaa ohjaavat hormonit, oi kyllä, ne heittelevät meitä mielin määrin). Ensimmäinen vaihe on Himo (lisääntyvä testosteroni ja estrogeeni), toinen vaihe on Viehättyminen (dopamiini, stressihormoni kortisoli ja serotoniinin vaihtelut) ja kolmas vaihe Kiinnittyminen (Oksitosiini ja vasopressiini, joita erittyy seksin aikana ja sen jälkeen, tähtäimenä pesänrakennus ja vakiintuminen).

Tämä on sitä kemiaa ja näille jossain määrin voimme tehdä jotain, mutta ihanaa, että voimme olla myös eläimiä. Aivan turhaa loukkaantua deitille, joka ei halua uusille treffeille, hänen systeeminsä kieltäytyy. Kai haluat olla haluttu?

3. Sama aallonpituus
Ei varmaan uutinen, mutta samanlaisuus kiinnittää ja toistamme toistemme eleitä automaattisesti kun viihdymme seurassa.Samauttaminen tekee läheisemmäksi ja se toimii automaattisesti, mutta sillä voi myös hämätä, jos haluaa manipuloida tilannetta. Samat eleet ja ilmeet luovat yhteenkuuluvuutta. Huomaat ehkä olevasi peilinä kiinnostavalle deitillesi ihan huomaamattasi. Daniel Siegeliä lainaten: Viehätymme ihmisistä, jotka tanssivat kanssamme.

Aallonpituutta ei voi manipuloida ainakaan loputtomiin, eikä sama aallonpituus takaa vielä välttämättä himoa. Intuitio on tässä pääotsikko, usko tunteeseesi, se on enemmän kuin tunnetta, se on keräämääsi tietoa elämäsi varrelta yhdistettynä sisäiseen viisauteesi.

4. Saatavilla oleminen ja avoimuus
Kukaan ei tykkää hylätyksi tai torjutuksi tulemisesta. Avoimuus lisää ihmisen vetävyyttä. Tutkija Art Anonin koeryhmässä henkilöt alkoivat tuntea vetoa toisiaan kohtaan myös lavastetussa testitilanteessa, joissa heidän tuli kysellä ja vastailla avoimesti tuntemattomalle henkilölle.

Turha varmaan sanoa että älä pidä käsiä puuskassa, vilkuile puhelinta tai tuijottele poispäin, jos tyyppi kiinnostaa, mutta niin, jos kiinnostaa, niin miksi sen tekisitkään? Kannattaa vetää myös omat johtopäätöksensä henkilöstä, joka on kiinnostunut tapaamisenne aikana enemmän itsestään kuin sinusta.


5. Itseluottamus ja uteliaisuus
Niinpä, omaan elämäänsä tyytyväinen ihminen on puoleensavetävä, koska hän ei ole ripustautuva tai etsi tarkoitusta toisesta. Myös taito saada toinen innostumaan olemaan parempi versio itsestään tekee vaikutuksen. Innostuminen ja intohimo ovat liimaa, joka luo kestäviä ihmissuhteita, toki olisi hyvä haltioitua mieluiten yhdessä.

Sankarini Kaija Maria Junkkari on sen hienosti ilmaissut: "Parisuhteen tarkoitus on kasvaa yhdessä, ei yhteen." Et voi vastata milloinkaan toisen ihmisen onnellisuudesta eikä hän sinun. Kaksi itsestään vastuuta ottavaa aikuista voivat kasvattaa kauniin elämäpuun yhdessä.

Kotiin
Osa puoleensavetävyydestä on mysteeriä ja hyvä niin. Osaan voimme kuitenkin vaikuttaa. Kuten omaan itseilmaisuumme tai siihen miten toimimme pelkojemme kanssa. Olemmeko valmiita kasvamaan, menemään pois turvalliselta, tutulta alueeltamme, kohtaamaan ihmisen, joka on uusi, tuntematon maa?

On tärkeää tehdä töitä omien pelkojen kanssa, kohdata läheisyyden esiin nostamat tunteet ja turvattomuus, ahdistuskin, asettua alttiiksi toisen ihmisen äärelle. Mitä enemmän suuntaudumme toiseen ja pyrimme olemaan kritisoimatta itseämme, sitä suurempi todennäköisyys meillä on onnistua deittailussa, jopa rakkauden löytämisessä.

Hei lukija! Kiitos yhteisestä matkasta, näinä päivinä tulee täyteen 100 000 klikkausta. Kiitos!

4 kommenttia:

  1. Hyvä Marika,
    Yksi tärkeä seikka joka vaikuttaa kumppanin löytämiseen on asuinpaikka. Jos asut pienellä paikkakunnalla joka on muuttotappiokunta, niin sinulla on paljon huonommat mahdollisuudet kumppanin löytämiseen kuin vaikkapa pääkaupunkiseudulla.

    VastaaPoista
  2. ja lisäksi koulutuksella on suuri vaikutus kumppanin löytymiseen, jos olet korkeasti koulutettu mies pääkaupunkiseudulla, niin sinulla on ihan eri mahdollisuuden löytää kumppani, kuin jos olet vähän koulutettu mies jossain pienessä muuttotappiokunnassa.

    VastaaPoista
  3. ja lisätään vielä listaan, että ihmisen terveydellä on suuri vaikutus kumppanin löytymiseen, jos olet työkyvyttömyyseläkkeellä sairauden johdosta, niin sinulla on paljon huonompi todennäköisyys löytää kumppania, kuin jos olet terve korkeasti koulutettu mies joka asuu pääkaupunkiseudulla

    VastaaPoista
  4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista