tiistai 9. tammikuuta 2018

Pitääkö sinun seurassasi varoa sanojaan?

Sopeuttavalla käyttäytymisellä parisuhteessa tarkoitetaan kaikkia niitä keinoja, joilla pienennämme itseämme saadaksemme rakkautta. Keino toimii hyvin myös ystävyyssuhteissa, joissa päämäärämme on saada hyväksyntää. Sopeuttamista on se, että kantaa liikaa, ettei toinen rasittuisi,  tai liian vähän (jos toinen haluaa pitää ohjat käsissään), on tuomatta mielipiteitään esille, jos se uhkaa toisen mielenrauhaa tai pyrkii olemaan mahdollisemman hiljaa ja sivussa kun riita uhkaa. Sopeuttavaan käyttäytymiseen lasketaan myös tuomitsevuus ja täydelllisyydentavoittelu, vaikkeivat ne herätäkään positiivista kaikua kanssakulkijoissa. Sopeuttava käyttäytyminen kuuluu ihmisen keinovalikoimaan, mutta kun siitä tulee jäykkää ja yksipuolista, luo se etäisyyttä ihmissuhteisiin. Siksi siitä olisi hyvä tulla tietoiseksi.

Asiaan on myös toinen näkökulma. Oletko sinä ihminen, jonka seurassa pitää sopeuttaa käytöstään? Tunnistatko asiat, jotka ovat liian arkoja ottaa puheesi seurassasi tai tavat toimia, joita et kestä? Varovatko ihmiset sanojaan tai tekojaan läsnäollessasi? Huomaatko, että kiihdyt helposti toisen mielipiteistä tai pyrit saamaan kumppanisi toimimaan haluamallasi tavalla, koska et kestä toista tapaa tehdä asioita? Kaikissa näissä kohdissa sinulla voi olla syytä kysyä itseltäsi, mikä osoittaa sen, että sinä olet oikeassa? Tai miksi ahdistut niin kovin siitä, että asiat eivät mene juuri niin kuin itse haluat?

Useimmiten hallinnantarpeenne taustalla on pelko, vaikka  mielellämme sanotammekin sen toisin. Se pitää yllä tarvetta kontrolloida ja olla oikeassa. Pelko ei kestä sitä, että toisella voisi olla parempaa tietoa asiasta. Pelko kannustaa sinua luottamaan omaan itseesi, koska toiseen luottamisessa on jotain liian pelottavaa. Kuitenkin, on aivan mahdollista kesyttää pelkonsa. Se tapahtuu tutustamalla siihen. Pohtimalla, mikä pitää yllä haluasi olla oikeassa ja tietää parhaiten. Pikku hiljaa pääset irti määrittelyntarpeestasi ja huomaat kuinka paljon antoisampaa elämä on, kun muiden tekemisiä ei tarvitse säädellä tai opettaa. Ihmiset alkavat luottaa sinuun enemmän ja läheisyys pääsee kasvamaan välillänne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti