torstai 30. syyskuuta 2021

Rakkaus, mikä merkitys sillä on parisuhteelle?


Ihmiset aloittavat parisuhteita myös muista syistä kuin rakkaudesta ja se mitä me kutsumme rakkaudeksi vaihtelee sen mukaan kenen mielipidettä kysytään. Rakastumisen kokemus ei ole yksittäinen tunne vaan se on monien asioiden summa. Jotkut ihmiset rakastuvat helposti ja usein, osa saa kokemuksen ehkä kerran tai kaksi elämässään. Vaikka rakastumiseen liittyy usein ainutkertaisuuden kokemus, on myös olemassa ihmisiä, jotka rakastuvat kumppaniinsa uudelleen.

Tunteet jaetaan usein kahden käsitteen: emootioiden ja affektien alle. Emootiolla tarkoitetaan tunnetilaa, joka on helppo tunnistaa itsessä ja se syntyy usein sosiaalisessa kanssakäymisessä tai ympäristössä. Tällainen voi olla vaikka häpeää, suru tai viha. Affekti on fyysinen reaktio, joka voi syntyä samaan aikaan emootion kanssa, mutta voi myös ennakoida tai seurata sitä. Esimerkkejä affektiosta ovat vaikkapa kylmät väreet, kyyneleet tai puistattava vastenmielisyys jotain asiaa tai ihmistä kohtaan. Affekti ei ole siis vain kehollinen kokemus vaan se liittyy aiempaan tietoon, merkityksiin ja intuitioon. Rakastuneella on usein kokemus ”tunnistamisesta”. Toinen ihminen tuntuu olevan vastaus kaikkeen. Sen lisäksi että meitä kuumentavat erilaiset affektit, koemme myös erilaisia vahvoja emootiota kuten iloa, halua ja riemua.

Rakastuminen on kokemuksena niin intensiivinen, että se vie tilapäisesti kaiken huomion muulta. Keho ylivirittyy ja mieli suuntautuu kohti toista ihmistä. Rakastumisen ja ihastumisen eron tunnistaa, mutta usein rakastuminen alkaa ensin ihastumisen kokemuksesta. Rakastuminen voi kestää jopa muutaman vuoden, jonka jälkeen se johtaa rakastamiseen, jos olosuhteet ovat otolliset. Joskus tunteen laimeneminen johtaa eroon. Heitäkin on, jotka ovat koukussa rakastumiseen, kumppanit vaihtuvat tunteen laannuttua. Kuitenkaan kaikki suhteet eivät ala rakastumisesta tai perustu edes rakkauteen. Yhteen mennään koska halutaan perustaa perhe, pelätään yksinäisyyttä tai koska ei haluta tuottaa pahaa mieltä esimerkiksi omille vanhemmille tai itseen ihastuneelle henkilölle.

Rakastuminen on huono pohja yksinään solmia sitoutunut parisuhde, siksi on hyvä olla tietoinen muistakin asioista, jotka vaikuttavat mahdolliseen yhteiseen tulevaisuuteen ennen kuin ostetaan yhteinen talo ja hankitaan perhettä. Toisaalta rakastuminen on aivan ihastuttava lähtö yhteiselämään, kun muutkin merkit ovat suotuisat. Se muodostaa vahvan siteen ja yhteisen halun kulkea samaan suuntaan. Elämän tarjoamissa haastavissa tilanteissa rakastumisen muisto voi parhaimmillaan antaa voimaa yhdessä eteenpäin selviämisessä.

Ihminen käy läpi aikamoisen muodonmuutoksen siirtyessään rakastumisesta rakastamiseen. Tätä aikaa voi hyödyntää myös jakamalla keskenään tarpeellista tietoa. Ajattelen, että jo varhain parisuhteen alussa on hyvä pohtia yhdessä omia ja toisen ydintarpeita ja käydä läpi parisuhteen pelisäännöt. Tällainen ajatus voi tuntua tosi kököltä huumavaiheessa, kun kaikki tuntuu olevan parhaassa synkassa ikinä ja ajatukset siirtyvät kuin itsestään välillänne. Usko kuitenkin minua: Olen kuullut lukemattomia kertoja eronneilta ihmisiltä kuinka tärkeää olisi ollut olla tietoinen näistä jo heti alust

Tekstissä on lainauksia Marikan kirjasta Te selviätte kyllä - Mahdollisuuksien parisuhde (Otava 2021). Voit tilata kirjan Marikalta omistuskirjoituksella edulliseen hintaan 20 euroa (sisältää postikulut). Tarjous voimassa vuoden 2021 lokakuun ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti