sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Se mikä on totta, on olemassa

Free Digital Photos Scotthan
Puhumattomuudella emme pysty kieltämään tosiasioita. Vaikeuksien, laiminlyöntien, sairauksien, persoonallisuushäiriöiden, valehtelun, ilkeilyn, hyväksikäyttämisen, uskottomuuden, satuttamisen, addiktioiden ja muiden häpeää aiheuttavien asioiden ja tapahtumien työntäminen piiloon ei estä niiden olemassaoloa tai saa niitä tekemättömäksi.Tapahtumat jättävät jälkensä, aiheuttavat lisää ongelmia ja kertautuvat jälleen seuraaville sukupolville. Kipu pysyy, ennen kuin se paranee tai saa muulla tavoin rauhan.

Perhesalaisuuksia vaalitaan myös niin, että joku perheenjäsen vannottaa muita tai toista olemaan kertomatta häpeää tuottavasta asiasta kenellekään muulle tai perheen ulkopuolisille ihmisille. Näin lupausta käytetään eräänlaisena kiristyksellä hankittuna panttina, jolla arvotetaan perheenjäsenten solidaarisuutta toisiaan kohtaan. Eniten tällainen surullinen tapa kertoo siitä, kuinka paljon lupauksen vaatija pelkää asian käsittelemistä itsensä kanssa ja samalla haluaa riistää myös läheiseltään mahdollisuuden työstää tunteitaan.
Jokin aika sitten päätin, että aion jättää lapsilleni perinnöksi luurangoista vapaat kaapit. Asia selkeni minulle pohdittuani pitkään sitä kuinka paljon käytämme energiaa peittelyyn ja hämäykseen silloin kun haluamme peitellä totuutta.  Usein haemme sillä myös itsellemme helpotusta, emme halua sanoa ääneen asioita, jotka tuntuvat pahalta. Kuitenkin avoimuuden kaunis puoli on siinä että se vapauttaa. Totuutta ei yksikään ihminen pysty kieltämään. Ääneen lausuttu häpeää synnyttävä tapahtuma tai kauan varjeltu perheen sisäinen tabu menettää maagisen tehonsa tultua julkiseksi ja näkyväksi. Silloin ehkä myös niillä henkilöillä, jota asia eniten koskee, voi tulla mahdollisuus alkaa käsitellä asiaa, joka on varjostanut elämää.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti