sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Ajatuksia matkalta lähemmäksi

Surin Island

Vietin syntymäpäivääni Thaimaan lomalla yhdessä tyttäreni kanssa. Vietin samalla breikkiä myös kirjoittamisesta, koska käsikirjoitukseni toukokuussa ilmestyvään erosta selviytymistä käsittelevään oppaaseeni alkaa olla valmis ja halusin irrottautua aiheesta ennen viimeistelyä.  En myöskään ottanut mukaani yhtään kirjaa. Miksi? Siksi että olen opetellut kuuntelemaan äänikirjoja rakkaan ystäväni kirjakustantaja Anna-Riikka Carlsonin kannustamana. Hän on ehkä suurin kirjojen rakastaja, jonka tunnen ja hän jakaa tätä rakkaudensanomaa jatkuvasti onneksi meille muillekin.

Olin kokeillut äänikirjaa aiemminkin, mutta vasta nyt pääsin ideaan hyvin sisään. Lomallani kuuntelin merenrannoilla ja lentokoneessa Echkart Tollen klassikkoa "Läsnäolon voima", joka sopi hyvin arjen irtioton henkeen. Olen lukenut kirjan paperiversiota aiemminkin muutamia vuosia sitten, mutta kuuntelu toi mukaan nyt jännää lisäarvoa. Tuntui hyvältä antaa lukijan äänen keinutella tarinaa eteenpäin. Tollen klassikko on niin vahva, ettei sitä varmasti voi yhden elämän aikana ammentaa edes loppuun. Jokainen lause ja idea synnyttää lukemattomia uusia ajatuksia. Ennen kaikkea teos antaa hyvää energiaa ja konkreettisia työkaluja mielenrauhan saavuttamiselle. Olennainen läsnäolon löytämisen idea on kirjassa  pitkälti kiteytetty ajatukseen:


"Pyri olemaan menneessä tai tulevassa ajassa vain silloin, kun se on käytännön asioiden kannalta ehdottaman oleellista."


Kirjailija muistuttaa, että suurin osa kärsimyksestä on riippumista jo taakse jäädyissä asioissa, joihin usein liittyy myös menneen tapahtuneen vastustamista tai  kurottelua toiseen suuntaan: kohti ennakoimatonta ja epävarmaa tulevaa. Kuitenkin vain nykyhetki voi antaa meille täyttymyksen. Vain tämä oleva hetki on varmaa. Emme voi muuttaa mennyttä, eikä ole olemassa mitään konkreettista tulevaisuutta, johon astua. Olkaamme siis nyt. Avuksi läsnäolon tavoitteluun voit käyttää keskittymistä sisäiseen kehoosi, omaan ainutlaatuiseen energiakenttääsi. Psyykkisemotionaalinen kehosi väistyy, kun keskityt sisäiseen ajattomaan olotilaasi. Jos kiinnostuit lisää, hanki toki kirja käsiisi.

Reissussa olemalla ei pääse itseään karkuun, mutta välimatka laittaa usein palaset kohdalleen.Viimeinen vuosi on ollut elämässäni hurjaa muutoksen aikaa, ja haasteellisia tilanteita täynnä. Paljon kiitollisuutta synnyttävää hyvää, paljon väistämätöntä kipeää, paljon kasvua ja suostumista. Siksikin matka oli hyvä mahdollisuus pysähtyä ja välillä siinä onnistuinkin. Tämän vuoden tärkein parantunut taitoni on ollut rajojen vahvistaminen suhteessa negatiivisiin ihmisiin. Haasteitakin riittää: Mitä voitan pelkäämällä? Mitä haluan varmistamalla? Miksi on niin vaikeaa vain antautua sille, mitä minulle tapahtuu, hetki hetkeltä?  On juu hieman vaikeaa huomata, että 48-vuotiaana on vielä näin kesken, mutta niin, kuinka tylsää olisikaan olla valmis?

Lisätietoja Echkart Tollen kirjoista >>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti