Tiedetään että eroja otetaan eniten lomien jälkeen. Se ei johdu siitä, että lomat tekisivät pahaa parisuhteelle vaan siitä, että se antaa ihmisille aikaa arvioida elämäänsä kun arjen haasteet väistyvät. Lomalla kohdataan eri tavoin nykyisyys, meillä on aikaa kuunnella itseämme, arvioida suhdettamme ja tehdä johtopäätöksiä elämämme suhteen. Korona-arki ei ole lomaa, mutta lähemmäs se tuo meidät toisiamme. Se voi myös tarjota tilan pohtia, missä oman parisuhteen kanssa mennään. Jos oma selviytymiskeino parisuhteessa on ollut pakeneminen työhön ja harrastuksiin, on todennäköisesti pysyttävää joutua tilanteeseen, jossa kohdataan kumppanin kanssa joka päivä haastellisen elämäntilanteen keskellä. Se voi olla uhka, mutta se voi olla mahdollisuuskin.
Kriisi voi myös kirkastaa omia arvoja. Kun joutuu käsittelemään kaiken ennakoimattomuutta ja monenlaiset asiat stressaavat, voi läheisten ja parisuhteen merkitys näyttäytyä uudella tavalla. Kun sinulla äkkiä onkin aikaa puolisollesi moninkertaisesti enemmän kuin aiemmin alat ehkä kiinnittää huomiotasi myös asioihin, joita et ole ennen huomannut. Voi olla myös että uusi tilanne saa puolisossasi esiin uusia luonteenpiirteitä. Ne voivat ehkä vetää hermosta, mutta ne voivat myös kiinnostaa.Voisitko ajatella, että sinä voisit päättää minkä asenteen otat? Näin sinulla tulee mahdollisuus tutustua kumppaniisi uudelleen eli päivittää parisuhteenne.
Kaikenlaiset tunteet kuuluvat elämään. Tunne on aina tarkoituksenmukainen, mutta meillä on onneksi valta päättää miten me siihen suhtaudumme. Meidän ei tarvitse olla vaikeiden tunteidemme vallassa. Parhaiten se käy kun ottaa avoimen suhtautumistavan tunnetta kohtaan. Näin tunne tulee tutummaksi ja opetat itsellesi ettei sitä tarvitse pelätä. Myös parisuhteen vaikeat asiat kannattaa ottaa rohkeasti esille, se lievittää tukalaa oloa ja antaa mahdollisuuden niiden käsittelyyn. Hyvä harjoitus on pitää tunnepäiväkirjaa ja katsoa vähän etäämmältä mitä tunteita käy päivittäin läpi ja millaista käytöstä se herättää. Saat näin hyvän arviointivälineen samalla siitä, kuinka elämä etenee ja mitä johtopäätöksiä siitä tulisi tehdä.
Kun parisuhde kiristää hermoja, näistä voi olla apua
Kun kumppani ärsyttää, älä ärise takaisin vaan kysy kuinka voit auttaa?Jos pinna menee ja räjähdät, muista pyytää anteeksi.
Kuuntele läsnäollen kumppaniasi, siirrä mielestäsi pois tulevan murehtiminen.
Suostu myötätuntoisesti toisen pyyntöön, vaikka se ei huvittaisi.
Kiukkua saa ilmaista, mutta rakentavasti, muuten etäännytte toisistanne.
Kun viha ja turhautuminen iskee, kysy itseltäsi "Mikä on minun hyvä tavoitteeni tässä tilanteessa?"
Keskittykää omien tarpeidenne ilmaisuun kun suututte, älkää toistenne haukkumiseen.
Kuule kumppanisi kaipaus hänen suuttumuksensa takana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti