maanantai 16. maaliskuuta 2020

Riina Katajavuoren hieno kirja kertoo olennaisen vanhempien erosta lasten silmin

Varpun ja Leon äiti ja isä eroavat. Myös lapset joutuvat eroon toisistaan. Varpu muuttaa äidin kanssa uuteen kotiin, Leo jää asumaan isän kanssa. Pian on sopeuduttava myös vanhempien uusiin kumppaneihin.

Riina Katajavuori ja Jenny Lucander tavoittavat huikean hienovaraisesti ja samaan aikaan väkevästi erolapsen maailman, jossa  kysymys on ennen kaikkea tunteista. Vanhemmat eivät aina oman kuohuntansa keskellä kykene kuuntelemaan lasta ja se on ymmärrettävää. Sanotaankin, etttä lapsen tunteille tulee enemmän tilaa vanhempien eron keskellä vasta aikuisten käsitelty omat tunteensa. Tiedetään myös, että lapsen selviytymistä vanhempien erossa auttaa parhaiten se, kuinka vanhemmat selviävät siitä.Tunteille on tärkeää olla tilaa ja niistä on tärkeää myös puhua.

Lasten ja nuorten erokirjoja ei ole liikaa Suomessa julkaistu, tähän astisista tämä on ehdottomasti paras lukemani.Kaksi kotia sopii sekä aikuisille että lapsille.

Suomessa vanhempien eron kokee vuosittain jopa 40 000 lasta. Ero on aina koko perheen kriisi, mutta siitä voi selviytyä. Lasta auttaa parhaiten se että arki jatkuu mahdolisimman ennallaan , tärkeät ihmissuhteet pysyvät, vanhemmat eivät hauku toisiaan, lapsia ei käytetä riitojen välikappaleina, tunteita käsitellään ja että kaikki lasta koskevat päätökset ovat sellaisia, että vanhemmat pystyvät perustelemaan ne vielä vuosienkin kuluttua.

Riina Katajavuori, Jenny Lucander
Kaksi kotia, Otava 2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti