sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Eron jälkeen: Ajattele nämä asiat läpi ennen uutta suhdetta


Rakkaussuhteen päättymisen jälkeen voi tuntua pitkäänkin siltä, ettei uusi parisuhde kiinnosta. Sekin päivä kuitenkin tulee todennäköisesti vastaan ja on samalla myös yksi varmoista armollisista merkeistä siitä, että elämä jatkuu. Tunne voi syntyä alkuun haluna kohdata erityinen ihminen tai sitten käy niin, että jokin henkilö, uusi tai vanha ihminen elämässäsi, herättää sen.

On muutama asia, jotka kannattaa käydä itsensä kanssa lävitse ennen uuteen ihmiseen heittäytymistä. Tärkeä kysymys on: Mihin tarpeeseen toivon itselleni parisuhdetta? Ensi lukemalta kysymys voi vaikuttaa älyttömältä. Ihminenhän tarvitsee toista, olemme laumaeläimiä, läheisyydessä kukoistamme. Kysymyksen ytimessä on kuitenkin ydinajatus: Etsinkö toisesta ihmisestä itselleni jotain mitä en pysty itselleni antamaan, vaikka se olisi tärkeää osata. Kuten onnellisuutta, tasapainoa tai turvaa? Tai etsinkö pakoa itsesi luota?  Toinen kysymys on: Mitä minä toivon saavani parisuhteelta? Listaa asiat jotta teet niistä itsellesi näkyvämpiä. Ole mahdollisimman tarkka niitä kirjatessasi. Ole rehellinen. Näitä asioita voivat olla esimerkiksi: seksi, taloudellinen turvallisuus, kumppanuus, läheisyys, rakkaus, lapset, koti, ihailu, keskustelukaveri, sohvalla dokauskumppani, seikkailu ym. Kolmas kysymys on: Mitkä ovat minun luovuttamattomat arvoni, asiat, joista en pysty neuvottelemaan parisuhteessa? Näitä voivat olla mm. uskollisuus, alkoholin käyttö, lasten hankkiminen, väkivalta, ihmiskäsitys,  poliittiset tai uskonnolliset arvot. Tämä kohta on tärkeä, koska joskus käy niin, että liitymme intohimon vallassa ihmiseen, jonka kanssa meillä ei ole mahdollisuuksia rakentaa yhteistä elämää. Niinpä rupeamme kuvittelemaan, editoimaan toista toisenlaiseksi, näkemään hänessä mahdollisuuksia, joita ei ole. 
Parisuhteen toivominen, samoin kuin eksän perään haikailu voivat olla merkkejä siitä että kaipaatkin itsesi luokse. Kun kadottaa yhteytensä omaan ytimeen, alkaa helposti etsiä vastausta ulkopuolelta, muista ihmisistä, päihteistä tai  suorittamisesta.  Turhautuminen, yksinäisyys, merkityksen ja tarkoituksen katoaminen ovat tunteita, jotka muistuttavat sinua tärkeimmästä ihmissuhteestasi, suhteesta omaan itseesi. Silloin kannattaa katsoa enemmän sisään- kuin ulospäin.

1 kommentti: