lauantai 7. helmikuuta 2015

Eroryhmä toimii vertaistukena ja tulevan valaisijana


Eroryhmä antaa tukea yksinäisyyteen
Suurin osa ihmisistä kokee elämänsä aikana sydänsuruja. Kaikki eivät kuitenkaan kaipaa niihin erityistä tukea. Jotkut haluavat käsitellä tunteensa yksin, osa vaihtaa lennossa uuteen eikä halua spekuloida menneitä. Suurin osa eronneista käsittelee eroaan ystäviensä kanssa, mutta heidänkin kestävyydellään on rajansa. Monelle eronneelle ovat tuttuja lauseet: Menisit jo eteenpäin. Vieläkö sä suret? Jatkaisit elämääsi ja lopettaisit veivaamisen. Tässä vaiheessa moni löytää parantavan yhteisön eroryhmästä. Vertaistuen ihmeellinen voima yhdistää eikä kukaan väsy eroon liittyvistä asioista keskusteluun.

Fisherin eroseminaari tuli Suomeen parikymmentä vuotta sitten psykologi Kari Kiianmaan tuliaisina. Kiianmaa myös tunsi Fisherin henkilökohtaisesti. Miehiä yhdisti lisäksi se, että molemmat olivat kokeneet avioeron. Kari Kiianmaa on sittemmin vetänyt lukuisia seminaareja ja kouluttanut suuren määrän eroseminaarivetäjiä. Kaksi vuotta sitten Kiianmaan työ eroseminaarin kehittäjänä ja vetäjäkouluttajana siirtyi Marianna Stolbowlle, joka kehitti mallista päivitetyn version Suomalaisen Eroseminaarin.

Kävin vetäjäkoulutuksen vuonna 2003 osallistuttuani sitä ennen omaan eroseminaariin. Tunsin oppimiseen ja tehtäviin perustuvan mallin heti omakseni ja ryhmästä tulikin minulle käänteentekevä kokemus. Ryhmänvetäjäkoulutuksessa näkyni vahvistui, tiesin että tätä haluan tehdä. Ylivastuullinen ja läheisriippuvainen nuori nainen aloitti matkan joka on nyt kestänyt kaksitoista vuotta. Minulta kysytään usein kuinka jaksan vetää vuodesta toiseen ryhmiä. Vastaus on yksinkertainen: Saan niistä itselleni hyvin paljon. Nautin myös sen seuraamisesta kuinka ryhmäläiset voimistuvat viikko viikolta ja antavat siitä koskettavaa palautetta. Moni eroryhmäläinen kertoo terveisiään vielä vuosien jälkeen sähköpostitse tai Facebookissa. Muutama pariskuntakin on ryhmissäni syntynyt. Eroseminaariin hakeutuu ihmisiä jotka haluavat tutkia itseään, ottaa vastuuta ja ymmärtää mitä tapahtui. Jokainen ryhmä luo omin uniikein värein oman tunnelmansa ja dynamiikkansa. Prosessi on kaunis kokemus, useimmat ryhmät jatkavat yhteydenpitoa myös yhdentoista viikon jälkeenkin.

Vertaistuki on vahva menetelmä. Se toimii tavalla, jota ei pysty täysin edes sanoittamaan. Kun ryhmä pysähtyy kerran viikossa kolmeksi tunniksi toistensa ääreen jättäen maailman huoneen ulkopuolelle voi energian tuntea ihollaan. Ryhmässä peilataan tunteita ja ajatuksia, etsitään yhdessä vastauksia, vahvistutaan, itketään ja nauretaan. Moni kokee ryhmän päätyttyä että ero näyttäytyykin mahdollisuutena, jonka kautta saa uuden alun, kestävämmällä pohjalla.

Eroseminaarini pidetään Arabianrannassa. Nyt tarjolla myös hyvin edullinen verkkokurssi omatoimiseen opiskeluun. Otan ryhmiini korkeintaan 12 henkilöä. Lisätietoa www.uudenelamanvarit.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti