– Perheneuvontatyössä näen, miten pariskuntia usein helpottaa kuulla siitä että muillakin on välillä hankalaa, ja että asioihin voi vaikuttaa. Olen tyytyväinen, jos ohjelma herättää miettimään omaa elämää ja parisuhdetta ja ehkä tekemään arjessa jonkun asian toisin, Pekka Puukko kertoo Jyväskylän seurakunnan sivuilla.
Viime perjantaisessa keskustelussa oli aiheena rakentava riiteleminen. Sanapari kuulostaa hullulta ihmisestä, joka kammoaa yhteenottoja ja vastakkainasettelua. Moni sanookin karttavansa riitelyä viimeiseen saakka, jopa oman hyvinvointinsa uhalla. Joissakin suhteissa riitely voi olla osa parisuhteen dynamiikkaa.
Kasvatus, kotityöt , raha-asiat ja seksi aiheuttavat tutkimusten mukaan eniten riitoja parisuhteissa. Puukko kuvaa riitelyä vuorovaikutusongelmaksi. Kun siitä tulee jumittava tapa joka ei johda mihinkään hedelmälliseen tai riitelyyn liittyy väkivaltaa tai väkivallan uhkaa täytyy hakea apua, Pekka korostaa. -Väkivalta on väkivaltaa, se ei kuulu riitelyyn.
Riita aiheuttaa jo sanana voimakkaita tunteita. aivan kuten vihakin. Kumpaakin voi kuitenkin lähestyä tietoisesti ja rakentavasti. Riidan perustana on aina erimielisyys, johon parhaimmillaan voidaan löytää yhteinen ratkaisu. Jos riitelytaidot ovat hallussa, voi riitelytilanteista muodostua neuvottelutilanteita. Siihen tarvitaan kuitenkin molempien hyvää tahtoa ja yrittämistä.Vuonna 2013 vuoden papiksi valitun Pekka Puukon neuvot ovat tässä avuksi.
Pekan neljän koon lista rakentavaan riitelyyn
Kohteliaisuus Kuinka lähdet liikkeelle keskustelussa?Kuunteleminen. Ainoa tie kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen on että molemmat tulevat kuulluksi.
Kuittaaminen. Kerro omin sanoin mitä kuulit tai nyökkää vaikka että ymmärsit.
K18. Vanhempien riidat ei ole tarkoitettu lasten korville, suojelkaa lasta riidoiltanne.
(Kuva: Sari Muhonen)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti