keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Uskottomuus ei riitä selitykseksi eroon

Psykologi Kari Kiianmaan mukaan 90 prosenttia ihmisistä pystyy antamaan anteeksi uskottomuuden. Luku on iso varsinkin, kun sitä vertaa yleisiin käsityksiin siitä, että parisuhteen päättymisen oletetaan usein liittyvän pettämiseen.  Ensimmäinen kysymys, jonka erouutisen lähipiirille kertova usein kohtaa, koskee mahdollista kolmatta osapuolta. Jos näin on ollut, voi houkutus olla myös eronneelle suuri ajatella eron johtuneen uskottomuudesta. Näin pääsee myös helpolla väistämään muut suhteen päättymiseen liittyneet asiat, myös oman osuutensa.  Eroihin kuitenkaan harvoin on vain yhtä syytä.

Läheisyyden, arvostuksen ja luottamuksen puute ovat yleisimpiä asioita, joiden takia erotaan. Vaikka yleisin yksittäinen syy pariterapiaan hakeutumiseen on uskottomuus, vaikuttavat siihen monet taustatekijät. Tärkeimpänä läheisyyden puute parisuhteessa. Vanha sanonta muistuttaa, ettei toimivaan parisuhteeseen mahdu kolmatta osapuolta, mutta muistaa täytyy, että rakkaudellinen suhde edellyttää molemminpuoleista avoimuutta ja halua sitoutua suhteen kehittämiseen. Parisuhde ei onnistu vain toisen voimin.

Moni sanoo että pettäminen on asia, jonka jälkeen ei voi jatkaa yhdessä. Kuitenkin moni sen kokenut on huomannut, että siitäkin voi selvitä. Tilanne vaatii parisuhteen päivittämistä, paluuta entiseen ei ole. Tunteita ei voi suorittaa läpi. Molemmat tarvitsevat aikaa päästääkseen tapahtuneesta irti, antaakseen anteeksi itselle tai toiselle. Tärkeintä tietenkin on, että molemmilla on aito halu jatkaa yhdessä eteenpäin.

Joillekin pareille tapahtunut avaa aivan uuden näköalan suhteeseen, ollaan ehkä ensimmäistä kertaa niin isojen asioiden äärellä, että avoimuus on ainoa vaihtoehto.  Voi olla yllättävää huomata, että keskusteluun nousee paljon sellaistakin, jota ei osannut odottaa. Parhaimmillaan avoimuudesta kasvaa uudenlaista, hyvää läheisyyttä.

Usein pettäminen on riuhtaisu pois parisuhteesta, viimeinen keino tehdä selväksi toiselle ja itselle, ettei mahdollisuuksia jatkamiseen ole. Joskus se voi olla myös tarkoitushakuista, pyritään pääsemään tilanteeseen, jossa toinen joutuu tekemään eroratkaisun, jos itsellä ei ole kanttia kantaa vastuuta tilanteesta. Uskottomuus tekee kipeää petetylle, mutta myös pettäjään koskee.Kumpikaan ei pääse helpolla, prosessi on usein vain erilanen.

Toimittajat Sanna Raita-aho ja Tuija Sorjanen keräävät suomalaisten pettämistarinoita vuonna 2017 ilmestyvään tietokirjaansa. Lisätietoa hankkeen Facebook-sivulla.

Lue lisää pettämisestä ja siitä selviytymisestä

Sivut petetylle (Väestöliitto)
Rakas, miksi petit? Kolme tarinaa uskottomuudesta. (Kotiliesi)
Miksi puoliso pettää? (Hyvä terveys)
Pettämisen jälkeen luottamus on ansaittava (Vau.fi)
Päättyykö parisuhde pettämiseen? (Suhdesoppa)
Unelmien parisuhde ja uskottomuuden houkutus (Kataja ry)
Petturi parisuhteessa, kymmenen näkökulmaa pettämiseen (City)

2 kommenttia:

  1. Jos luulet puolisosi huijaavan, ja sinun on palkattava todellinen hakkeri tarkkailemaan / hakkeroimaan puhelintaan, palauttamaan varastamasi bitcoin / mikä tahansa muu kryptovaluutta tai hakkeroimaan tietokanta, jolla on taattu yksityisyys, ota yhteyttä easybinarysolutions@gmail.com tai whatsapp: +1 3478577580, ne ovat tehokkaita ja luottamuksellisia.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä kirjoituksesta. Olen yllättynyt, että 90 prosenttia pystyy antamaan anteeksi pettämisen. Meillä kävi suvussa niin, että serkullani tuli epäilyksiä uskottomuudesta. Hän lopulta otti yhteyttä etsivätoimistoon, ja nainen jäi kiinni asiasta. Nykyään he molemmat elävät onnellisempaa elämää, tosin erillään.
    https://etsivapalvelucontrol.fi/#palvelut

    VastaaPoista