keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Elämäntarkoitusta etsimässä eron jälkeen

Eroryhmissäni pohditaan paljon uuden, eron muuttaneen elämän merkitystä. Moni kokee elämäntarkoituksensa kadonneen, osa saaneensa sen takaisin. Usein kyllä vasta eroon liittyvän tunnetyön jälkeen. Jos on elänyt omaa elämäänsä vain puolisonsa kautta, voi oman elämän tarkoitus olla pitkään hukassa eron jälkeen ennen kuin sen löytää uudelleen. Mikään suhde toiseen ihmiseen ei tulisi olla niin kaiken kattava, että se täyttää koko oman elämän.

Logoterapiassa puhutaan menneisyyden sänkipelloista ja vilja-aitoista. Sillä kuvataan sitä, että menneisyydessä tapahtuneet asiat eivät katoa milloinkaan. Ne eivät ole tyhjiä ja ankeita sänkipeltoja, vaan aika, jonka sato on korjattu talteen vilja-aittoihin. Näissä aitoissa ovat rakkaussuhteennekin kaikki hetket tallessa.

Vaikka suhteen loppunäytökset sisältävät usein paljon vaikeita tunteita, ei niiden pitäisi kadottaa sitä hyvää mitä välillänne kerran on jaettu. Niitä aikoja ei kukaan pysty sinulta milloinkaan ottamaan pois. Joskus vain yhteinen matka tulee päätökseen ja tiet erkanevat. Muutos sisältää kipua, meidän on vaikea antautua uudelle ja tuntemattomalle vaiheelle. Jos olet irtautunut tuhoavasta ihmissuhteesta, voi olla että koet vilja-aittasi olevan tyhjiä. Silloin sinun vastuullasi on kylvää uudet siemenet ja hyödyntää maaperän käyttämätön potentiaali. Aurata pelto hengen uhmavoimin niin, että siinä on hyvä uuden viljan kukoistaa. Työssäsi sinua auttaa kaikki aiemmassa suhteessasi oppimat asiat. Kuten Soren Kierkegaard sanoo: ”Elämää voi elää eteenpäin ja ymmärtää taaksepäin.”

Meillä  ei ole aina vapautta valita eikä muuttaa olosuhteita elämässämme, mutta meillä on aina vapaus valita suhtautumisemme niihin. Keskellä erokipua voi asenteen valjastaminen käyttöön olla vaikeaa,  mutta tahto löytää se auttaa asiaa. Logoterapiassa sanomme: Pimeyttä ei voi poistaa mutta valoa voi aina lisätä.

Monia eropäätöksen tehneitä ihmisiä ahdistaa kysymys oliko päätös oikea? Helpotusta itselleen voi saada ajatuksesta, että elämässä ei ole oikeita tai vääriä valintoja, vaan päätöksiä, jotka johtavat eri suuntiin. Lopulta emme voi tietää mihin toinen polku olisi johtanut tai mihin valittu tie lopulta meidät vie. Tämä pätee myös jätettyihin. Vaikka eron keskellä tuntuu että tulevaisuus on menetetty, on aivan mahdollista että luvassa on lahja, jota et voi vielä aavistaa. Voit kuitenkin antaa itsellesi mahdollisuuden sen vastaanottamiseen. Kysymys kuuluu, haluatko?

2 kommenttia: