sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Sinä pystyt auttamaan itseäsi

Sisäsyntyinen onnellisuus on neuropsykologi Rick Hansonin kirjoittama kirja, joka antaa konkreettisia neuvoja mieleensä eksyneille. Onni, huoli, ahdistus, rakkaus: kaikki tunteemme vaikuttavat hermoverkostoomme konkreettisesti. Et saa passiivisesti odottamalla parempaa itsetuntoa, et syyllistämällä itseäsi tunteistasi, mutta sinulla on kuitenkin valta vaikuttaa mielesi kautta ajatuksiisi, tunteisiisi ja kyllä, myös kokemuksiisi, kuin lopulta itsesi rakastamiseen.

Se mihin kohdistetamme huomiomme, muovaa aivojamme. Mutta se ei tapahdu hetkessä tai viikossa. Mitä pitempään olet ollut masentunut tai mielesi on hakeutunut negatiivisiin asioihin, sitä kauemmin tarvitset ajatusjumppaa luodaksesi uusia polkuja.

Mieli rakentaa aivoja päivästä päivään, jos olet kuukausia tarponut ahdistuksen suossa, voi ottaa saman verran, jotta saa askeleensa nousemaan kevyemmin. Jos olet masentunut, tarvitset tähän lisäksi todennäköisesti ammattilaisen apua.

Hanson kirjoittaa: "Kaikki henkiset prosessit perustuvat hermoston toimintaan." Henkinen meissä on siis neurobiologin mukaan hermostollista meissä. Meillä on mahdollisuus auttaa hermojärjestelmäämme vahvistumaan erilaisin itsetuntemusharjoituksin ja samalla kasvamaan myös henkisesti.

Kovasti viime vuosina esillä ollut ominaisuus erityisherkkyys kuvaa tiettyä persoonallisuustyyppiä, jonka hermojärjestelmä on virittynyt herkemmin kuin valtaväestön (amerikkalaisen erityisherkkyyttä tutkineen psykologin Elaine Aronin mukaan väestöstä noin 20-25% kuuluu tähän joukkoon). Moni erityisherkäksi itsensä tunnistanut asiakkaani onkin usein kuvannut kokemusmaailmaansa enemmän henkisenä prosessina. Hansonin kirja tuo tähänkin mielenkiintoista valoa.

Psykologia ja neurotieteet ovat ottaneet valtavan kiinnostavia askeleita ihmisen mielen tutkimisessa. Onneksi, koska kaikki mikä autttaa meitä ymmärtämää itseämme paremmin auttaa meitä elämään täydemmin.Haluatko oppia lisää herkkyydestäsi ja tunteistasi? Tule mukaan marraskuussa kurssilleni Ystävyyden Majataloon >>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti