sunnuntai 13. toukokuuta 2018

Äitienpäivä ei ole vain ydinperheen juhla

Muistan ensimmäisen äitienpäiväni, muistan myös miltä tuntui, kun en viettänyt enää äitienpäivää ydinperheen jäsenenä. Meni monta vuotta että pystyin kertomaan olevani eronnut ilman että minussa väänsi ilkeästi. Syy ei ollut silloin enää parisuhteen päättymisessä, vaan stigmassa, jonka tunsin eroon liittyvän. Äitienpäivä muistutti minua hylkäämisestä ja kivusta. Kuitenkin, äitienpäivän perimmäinen tarkoitus on juhlia äitiyttä. Hienoa, että on montaa tapaa olla äiti. Minäkin havahduin eron jälkeisenä  jälleenrakennusaikanani siihen, kuinka paljon yhdenvanhemman perheessä onkaan mahdollisuuksia omannäköiseen hyvään elämään. Vaikeinta oli alkuun tottua siihen, että lapset eivät olleet aina luonani, parhainta oli itsenäinen elämä ja mahdollisuus vaikuttaa omaan arkeen ilman parisuhteen haasteita. Aloin olla jälleen onnellinen ja vahva.

Vaikka suurin osa lapsista syntyy jo avioliiton ulkopuolella, kokee moni yksinhuoltajaäiti häpeää siitä, että on eronnut. Ydinperhe on oletus, vaikka sen asema ei ole enää yhteiskunnassa entinen. Perheet monimuotoistuvat, maailmassa on tilaa erilaisuudelle. Kuitenkin ero koskee omalle kohdalle tullessa ja monelle se aiheuttaa pitkäaikaisen huonommuuden tunteen, josta pääsee eroon parhaiten käsittelemällä sen takana olevat tunteet ja ajatukset.

Vaikka parisuhde päättyy, vanhemmuus jatkuu. En ajattele, että ystävyys entisen puolison kanssa pitäisi olla päämäärä, mutta tarpeeksikin toimivat välit auttavat paljon arjen sujumisessa.  Hyvä erovanhemmuus on mahdollinen, jos molemmat sitä haluavat rakentaa.

Vietätkö tänään äitienpäivää eroäitinä? Onnea sinulle! Hienoa, että saitte yhteisiä lapsia, upeaa, jos jaoitte myös yhteisiä hyviä hetkiä aikanaan. Vaikka jokin vaihe elämässä päättyy, se ei tarkoita, että menneisyydeltä pitäisi riistää arvo. Jos sinun on vaikeaa antaa anteeksi entiselle kumppanillesi, älä tuomitse siitä itseäsi tai entistä kumppaniasi. Pyri työskentelemään, jotta tulet tietoiseksi asioista, jotka pitävät sinut jumissa. Muistathan, että jos erostasi on alle kaksi vuotta, on vain normaalia, että olo ei välttämättä ole vielä parantunut. Sinä selviät kyllä.


Kuinka rakentaa ystävyyttä entisen kumppanin kanssa?

Käsittele vaikeat tunteesi jonkun muun kuin entisen puolisosi tai lastesi kanssa, esimerkiksi terapeutin kanssa tai ryhmässä. 

Erotunteet ovat vaikeita molemmille, toisen kärsimys ei välttämättä näy sinulle. Älä vedä liian nopeita päätelmiä toisen käytöksestä, syyllistä, tunkeile tai ahdistele.

Älä puhu pahaa eksästäsi lastesi kuullen. Entinen puolisosi on heille joka tapauksessa oma vanhempi, johon he myös samaistuvat. Huomaa, että tapa jolla puhut ihmissuhteista ja muista ihmisistä jää vaikuttamaan lastesi ajatuksiin.

Keskity omaan elämääsi, mieti mitä mahdollisuuksia uusi tilanne sinulle avaa. Kun arvostat omaa elämääsi, teet itsessäsi tilaa myös entisen kumppanin uuden elämän kunnioitukselle.

Jousta kun eksäsi pyytää apua, näin sinullakin on todennäköisemmin tukea käytössäsikun sitä tarvitset.

Osoita sanoin ja teoin, että haluat rakentaa siltaa. Ystävyys ei ole parisuhteen saumaton jatko, vaan uuden ihmissuhteen alku.

Ystävyys ei tarkoita välttämättä sitä, että pitää tiivistä yhteyttä, vaan sitä, että voi luottaa siihen, että toinen on sinua kohtaan hyväntahtoinen ja tarvittaessa apunasi.

Muista, että eron jälkeinen ystävyys pääsee kasvamaan vasta kun molemmat ovat käsitelleet eroon liittyvät tunteet tahoillaan. Voi olla, että entinen puolisosi ei ole vielä valmis.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti