perjantai 9. tammikuuta 2015

Ainutlaatuinen, ainutkertainen Sinä

Uskalla innostua-tiimi  järjesti tänään Suomen Amazing you -elokuvan ensi-illan Hotelli Presidentissä. Iso auditorio oli myyty vaikuttavasti loppuun. Yleisö koostui kaikesta päätellen suurelta osin toisilleen tutuista henkilöistä. Ilmapiiri oli, kyllä, hyvin innostunut. Ei ollut ensimmäinen kerta kun Ilkka Koppelomäen luotsaama joukkue järjesti elokuvanäytöksen. Tavoitteena tapahtumille on Koppelomäen mukaan tuoda esille hyviä, ajatuksia herättäviä ja sisällöllisesti rikkaita indie-elokuvia ja saattaa yhteen ihmisiä, joilla voi olla toisilleen annettavaa. Tällä kertaa yleisöä hemmoteltiin lisäksi elokuvan käsikirjoittajan ja ohjaajan läsnäololla. Saimme kuulla, mistä romanialainen 30-vuotias Dragos Bratasanu ammensi kutsumuksensa ja kuinka hän loi elokuvan, joka tähän mennessä on saanut huomiota ympäri maailmaa.

Dragos Bratasanu on vilpitön ja antautuva. Hänestä puuttuu valmentajamainen keikaruus, eikä hänen tarvitse käyttää taktikoituja tehokeinoja vakuuttaakseen kuulijansa. Hän kertoo ennen elokuvan alkua tarinan erään oman unelmansa täyttymiseen johtavista vaiheista. Vastoinkäymisistä ja epäilyksistä. Siitä miltä tuntuu tehdä elokuvaa onnistumisesta ja kukoistamisesta samaan aikaan kun kompuroi omassa elämässään eteenpäin. Voi miltei tuntea ihollaan, kuinka kuulijat samaistuivat häneen. Elokuvayleisö koostui itsensä kehittämisestä kiinnostuneista ihmisistä, joille innostuksen ja epäilyksen ikuinen vuorovesi on tuttu. Bratasanu puhui raikkaasti ja rohkeasti niin lavalla kuin filmilläkin. Hän kritisoi elämänhallintaoppaita, joissa tarjotaan kikkakolmosia tai nopeita reittejä muutokseen ja muistuttaa että olemme jatkuvalla matkalla, jolla aarteet eivät löydy helpolla, mutta sitä suuremmalla todennäköisyydellä mitä enemmän olemme itse valmiit kulkiessamme antamaan maailmalle. Useaan otteeseen hän mainitsee myös rehellisyyden ja tosiasioiden myöntämisen merkityksen. "Epäonnistuminen ei häviä kuvittelemalla se unohduksiin, on tärkeää tunnustaa itselleen tapahtunut ja oppia."

Pienellä budjetilla valmistuneessa elokuvassa nähdään isoja puhuja. Asiantuntijoita, johtajia ja taiteilijoita. Järki jää sivuun kun sydämen viisaus nousee esiin liikuttavissa puheenvuoroissa. Niin Nasan, Stanfordin Yliopiston kuin Rovionkin elämässä menestyneet haastateltavat puhuvat aitouden, kutsumuksen, tarkoituksen ja rakkauden merkityksestä elämäntehtäväänsä etsivälle. Kasarirockin superstara, kitaravirtuoosi Steve Vain sanat luovuudesta vakuuttivat ja omilta nuoruusvuosilta musiikkilehdistä tutut, nauravat kasvot lämmittivät.

Elokuva pitää katsoa uudelleen todennäköisesti useita kertoja. Ehkä ilman ääniä, koska musiikki oli ainoa asia, joka ei oikein elokuvassa miellyttänyt.

Upea juttu tämä filkka. Kiitos järjestäjille, kiitos Dragos Bratasanulle. Elokuva on ostettavissa pian Uskalla Innostua -sivujen kautta, uusista mahdollisista yleisöesityksistäkin saa tietoa heidän sivuiltaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti