Teemu Suomisen Soberismia pääsi Helsingin Sanomien vuoden paras blogi –kymppilistalle. Suominen bloggaa elämästään raitistumisen jälkeen. Teksteissä käsitellään myös masennusta, masennuslääkkeitä ja yhteishuoltajuutta. Aihe vetää puoleensa, tekstejä on luettu tähän mennessä 220 000 kertaa. Sen voisi nähdä toiveikkaasti merkkinä siitä, että ihmiset hakevat vahvistusta omalla elämänmuutokselleen.
Alkoholi aiheuttaa monenlaista murhetta. Eikä vain heille, joilla käyttö on lähtenyt kokonaan hallinnasta. Vuoden 2008 Juomatapatutkimuksen mukaan eniten juova 10 prosenttia väestöstä juo 50 prosenttia kaikesta alkoholista ja eniten juova viidennes juo 68 prosenttia kaikesta alkoholista. Alkoholia käyttävistä henkilöistä vähiten juova puolikas juo alle kymmenen prosenttia kaikesta alkoholista (THL). Vuonna 2012 alkoholikulutus laski Suomessa ja oli ensimmäistä kertaa lähes kymmeneen vuoteen alle 10 litran sataprosenttisena alkoholina asukasta kohden.
Meidän nelikymppisten ja sitä vanhempien ihmisten parissa juomattomuus herättää helposti negatiivisia tunteita. Valintaa saa selitellä tai sitten seuralainen, joka ei ole valinnut juomattomuutta alkaa selitellä omaa käytöstään. Usein helpommalla pääsee kun ei tee raittiudesta numeroa, vaan nauttii alkoholitonta oluttaan tai drinkkiään muiden seurassa kuin muut omia juomiaan. Onneksi tämä alkaa olla muuttumassa. Kahdeksantoistavuotias tyttäreni kertoi ettei juomattomuutta paheksuta ainakaan hänen kaveripiireissään, vaan sille annetaan jopa arvoa.
Alkoholin suurkulutus ja läheisyysongelmat kulkevat usein käsikädessä. Pariskunta sohvalla tuijottamassa telkkaria viinilaatikon tyhjetessä on surullinen kuva. Molemmille ehkä maistuu, tai toinen juo kaverina, mahdollistaa. Kuilu kahden ihmisen välillä kasvaa sitä mukaan kuin etanoli raivaa tilaa hermostossa. Kavalaa kyllä, huonoa suhdetta voi sietää paremmin pienessä sievässä ja jos ei ole rohkeutta tai voimaa yrittää saada muutosta aikaan voi seurauksena olla jatkuvan etääntymisen lisäksi alkoholin käytön kasvaminen, masennus, paniikkihäiriö tai ahdistus. Myös yksinäisyys voi houkutella juomaan. Nousuhumala on kuin rinnalla kulkeva kaveri tai lämmin peitto. Pullo alkaa ehkä korvata ihmissuhteet, lopulta ei edes halua tavata heitä. Alkoholistiksi päätyy juomalla, siihen ei tarvita traumoja tai vaikeata lapsuutta. Tarve juoda enemmän kuin ennen on jo vakava merkki siitä, että ehdollistuminen on käynnissä.
Vaikeiden tunteiden kuten jännityksen, ylivirittyneisyyden, yksinäisyyden, parisuhdeongelmien, masennuksen ja hylkäämisenpelon suitsimiseen käytetään alkoholijuomia. Niitä on helposti saatavana eivätkä ne maksa mahdottomia. Moni adhd- ja epävakaa personallisuus –diagnoosi on piilossa pullon pohjalla. Myös erityisherkille ihmisille alkoholi tarjoaa petollisen tavan ottaa tilanne haltuun. Medikalisoitumisella on riski vääristää ihmiskuvaa, mutta joskus oikean diagnoosin tai selityksen löytäminen voi avata huikeita näköaloja oman käytöksen ymmärtämiseen. Silloin lääkkeet ovat paljon parempi vaihtoehto kuin alkoholi. Voi myös tapahtua niin, että vaikeiden tunteiden saatua selityksen ei enää kaipaa niiden juomista piiloon tai lääkitsemistä vaan tieto avaa tilaa ymmärrykselle. Itsessään oleminen helpottuu kun löytää vastauksia.
Alkoholi lamaa ja auttaa ottamaan tilanteen haltuun, se nostaa tunnelmaa ja itseluottamusta. Samalla se kuitenkin peittää alleen kehon ja mielen lähettämän tärkeän kysymyksen siitä, miksi tämä tunne tahtoi nousta esille? Jos jatkuvasti ohittaa nämä tärkeät sisäiset viestit lääkitsemällä itseään pullosta, ohittaa myös mahdollisuutensa kasvaa enemmän omaksi itsekseen.
Kiinnostaako lukea lisää?
Teemu Suominen Ylen aamutelevisiossa 7.1.2014
Jari Sarasvuon raitistuminen
Selvästi kännissä -kirjan kirjoittaja Juhani Seppäsen haastattelu
Päihdelinkin testit
Väestöliiton riippuvuus-sivut
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti