tiistai 28. tammikuuta 2014

Silmänlumetta vai lumenvaloa?

Ystävä on ihminen jonka seurassa voin olla itseni kokoisena.  Hän antaa minulle tilaa ja on valmis olemaan lähellä kun kompuroin.  Hän tukee minua tavoitteissani ja antaa palautetta kun sitä pyydän.  Välillä myös pyytämättä. Ystävyyssuhde kuten parisuhdekin kehittyy ajan kanssa. Se on molemminpuolista vetovoimaa, joka voi kuten parisuhdekin, päättyä toisen muutosprosessiin.

Kasvaminen omaan mittaansa on kipeä tie. Pienennämme ja suurennamme itseämme sen mukaan kuka vierellämme seisoo ja kenen toivoisimme siihen jäävän. Elämisen myötä saa rohkeutta olla itsensä mittainen.  On vapauttavaa todeta, ettei oman arvon mitta ole siinä miltä näytän tai mitä osaan verrattuna muihin ihmisiin vaan siinä miltä näytän omissa silmissäni ja olenko käyttänyt ne lahjat hyväkseni, jotka elämä on minulle suonut? Olenko ollut uskollinen itselleni? Kuinka olen ollut valmis käsittelemään vaikeuksiani ja haasteitani? Olenko löytänyt oman tapani kukoistaa ja tuottaa hedelmää?

Niin kuin rakkaussuhde, myös ystävyyskin voi  muuttua toisen alkaessa käyttäytyä uudella tavalla. Yleensä uusi tapa ilmaista itseä on seurausta pitkästä prosessista, halusta toteuttaa kutsumustaan. Hintana siitä voi olla ihmissuhteen menettäminen. Voi olla ettei ystävä kestä muutosta, jonka sinussa näkee.  Ette jaa enää entistä tapaa viettää aikaa. Tai hän ei pidä siitä mitä itsessään näkee. Voi myös olla että heijastat hänelle prosessoitavaksi häntä itseään koskevia piilossa olevia asioita.

Kriisin läpikäyneet ihmiset puhuvat usein siitä kuinka oikeat ystävät erottuvat joukosta pahan päivän tultua vastaan.  Vaikka osa ihmisistä ei kykene tai osaa kohdata lähimmäistä hädän hetkellä, tapahtuu myös kriisin kokijan sisällä suuria muutoksia jotka avaavat erilaisen maiseman omaan sosiaaliseen verkostoon. Uuden elämän alussa omat arvot kirjoittuvat usein toisenlaisiksi. Perhe- ja ystävyyssuhteet saavat erilaisia merkityksiä, ajankäyttö kenties muuttuu paljonkin. Entisen elämän tärkeät asiat voivat näyttäytyä silmänlumeena, joka haihtuu nyt pois. Tilalle annetaan kokijalle jotain suurempaa: lumenvaloa: kirkkaudenkirkkautta, joka heijastaa uutta näkyvyyttä etsijän matkalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti