Moni haaveilee muutoksesta. Elintapamuutokset ovat monella eniten mielessä, halutaan laihduttaa, lopettaa tupakointi tai aloittaa kuntoilu. Muutosta voidaan kaivata myös suhtautumisessa itseen, kodin siisteydessä, ihmissuhteissa tai talousasioissa. Muutoshakuisuus jää useimmiten aikeeksi, koska ei olla valmiita luopumaan nykyisestä tilasta. Useimmiten muutokset myös tarvitsevat tuekseen asioiden uudella lailla tekemistä, pelkkä kova tahtominen ei riitä.
Tutkimusten mukaan pysyvän muutoksen tekemiseen päästään aniharvoin kertapäätöksellä. Muutos on useimmiten monimuotoinen prosessi, jossa on useita etappeja. Elintapamuutokset vievät puolesta vuodesta vuoteen jotta uusi toimintatapa automatisoituu. Koko elämänsä itsensä ohi kävellyt ihminen ei kasva yhdessä yössä itsensä parhaaksi ystäväksi. Mutta jostain on alettava. Täytyy sulkea silmät, vetää henkeä ja miettiä: 1. Mitä Toivon? (mitä se kertoo haaveistani). 2. Mitä tunnen? (Mitä se kertoo tarpeistani) ja lopulta: 3. Mitä tiedostan (minkä muutoksen aloitan näiden kahden edellisen avulla). Sen jälkeen voit avata silmät, ottaa oman sydänkompassisi esiin ja suunnata eteenpäin.
Pohdimme kahden sunnuntai-illan ajan muutosprosesseja ja omaa muutospolkua Logoterapeuttisessa Muutostyöpajassa. Kartoitimme vahvuuksia ja voimavaroja, katsoimme mennyttä elämää ja reflektoimme logoterapeuttisesta viitekehyksestä omaa muutostarvettamme mm. edellisten kysymysten avulla. Maaliskuisessa illassa kotia kohti astellessa mieli oli täynnä uusia ajatuksenpoikasia, iloa yhdessä jaetuista tunneista ja tunteista. Muutos on aina tilaisuus uusiin mahdollisuuksiin. Sinussa on mahdollisuudet vaikka mihin, Uskallatko aloittaa jo huomenna, paastonajan alkaessa?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti